Herceg Novi / - FOTO: ŽANA BOJANIć
04/09/2024 u 14:36 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Epidemiološka situacija u Herceg Novom povoljna, nizak obuhvat MMR vakcinom

U Crnoj Gori se usložnjava epidemiološka situacija zbog lokalne transmisije virusa morbila, a u Herceg Novom je, za sada ona, povoljna, kaže za Novski portal epidemiološkinja Doma zdravlja Herceg Novi, dr Stefa Glušac.

Iz Instituta za javno zdravlje saopštili su da su od 31. avgusta do 2. septembra, registrovana dva nova slučaja obolijevanja od morbila, čime je broj ukupno registrovanih slučajeva u Crnoj Gori, tokom posljednjih pet mjeseci porastao na 23. Epidemija je proglašena u Budvi, Podgorici i Rožajama.

- Sa početkom nove školske godine, rizik od daljeg širenja morbila dodatno raste u vrtićima i školama. Pojačan je epidemiološki nadzor u našoj službi, kao i na pedijatriji Doma zdravlja, jer mogu oboljeti nevakcinisana djeca i odrasli. Posebno obraćamo pažnju na pojavu osipa i temperature i odmah reagujemo, radimo dijagnostiku i od Institruta za javno zdravlje očekujemo da potvrde ili odbiju pojavu morbila-navodi dr Glušac.

S obzirom na veliki broj nezaštićene i nevakcinisan djece u vrtićima i školama u epidemiološkoj službi Doma zdravlja očekuju da se I u Herceg Novom pojavi prvi slučaj morbila.

- Mada, obuhvat vakcinacijom djece je poboljšan posljednje dvije nedjelje. Za rođene u kalendarskoj 2022. godini obuhavt je 50%. S obzirom da vakcine treba da prime između 13 i 15 mjeseci to je mali procenat, ali je, ipak, poboljšan. Za djecu rođenu 2021.godine obuhvat je 76%. Cilj je da vakcinacijom protiv morbila bude obuhvaćeno 95%, jer to je granica kada se ne širi virus u populaciji- kaže ona.

IJZ: Epidemija morbila prijavljena u Rožajama, raste rizik od naglog širenja malih boginja

Druga doza se prima pred polazak u školu, pa je među djecom koja su sada pošla u prvi razred obuhvat sa dvije doze 80%.

Dr Glušac objašnjava da je niži procenat vakcinisane mlađe djece, jer roditelji iz nekog razloga odlažu taj postupak uprkos kampanji i preporukama stručnjaka i Instituta za javno zdravlje. Apeluje da roditelji dovedu svoju djecu kada god mogu, jer su uvedeni dodatni termini radnim danima i vikendom, te im ne može biti izgovor da nemaju vremena.

Pred odlazak u vrtiće rekordan odziv na vakcinaciju

I pedijatrica na dječijem odjeljenju Doma zdravlja, dr Maja Popović, potvrdila nam je da je posljednjih dana primjetno veće interesovanje roditelja da vakcinišu djecu.

- Posljednje sedmice pred kretanje u vrtić imali smo rekordan broj, 42 date MMR vakcine, a naš tim je ove sedmice dao preko deset doza, i to samo kod jednog ljekara. Riječ je o djeci rođene od 2018.godine, pa dalje. Neko prima prvu, neko drugu dozu MMR vakcine. Neko ko je tek primio prvu nakon mjesec može da primi i drugu dozu, po preporuci IZJ sada u fazi epidemije. Svakog dana od 8 do 20 tokom sedmice i vikendom od 9 do 11 roditelji mogu dovesti djecu- ističe dr Popović.

U novim obaveznim potvrdama za vrtiće naveden je vakcinalni status djeteta, ali bez obzira na to svi idu u vrtiće za sada, što je na savjesti roditelja.

- U potvrdi piše da dijete nije vakcinisano potrebnim brojem doza za njegov uzrast i da se ne preporučuje slanje djeteta u kolektiv dok se ne vakciniše. Čekamo odluku Ministarstva zdravlja na predlog Instituta za javno zdravlje da se djeci koja nisu vakcinisana zabrani odlazak u vrtiće i škole, međutim, odgovor još nismo dobili- kazala je.

APELI INSTITUTA

IJZ CG u kontinuitetu poziva roditelje da iskoriste redovne i dodatne termine za vakcinaciju, a da nevakcinisanu djecu ne šalju u kolektive (predškolske i školske ustanove, igraonice, rođendaonice, sportsko-rekreativne objekte, izlete, ekskurzije…).

Vakcinacija je, poručuju, najbolja zaštita od morbila.

- Vakcina je bezbjedna i djelotvorna, a naročito je važno pravovremeno primanje vakcine. Potpuna vakcinacija podrazumijeva primanje dvije doze vakcine, pri čemu u redovnim okolnostima prvu dozu treba dati što prije nakon navršenih godinu dana života, a drugu prilikom sistematskih pregleda pred polazak u školu-  kazali su iz IJZ.

Takođe, ako dođe do pogoršanja epidemiološke situacije, može se preporučiti primanje prve doze vakcine već u uzrastu od 6 do 12 mjeseci. Osobama koje nisu potpuno vakcinisane ili nemaju dokaz da su preležale morbile ne preporučuje se putovanje u oblasti sa registrovanim slučajevima obolijevanja u zemlji i inostranstvu.

Više informacija o morbilima, preporukama i obuhvatima vakcinacijom možete pronaći na: www.ijzcg.me/morbili.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
14. septembar 2024 19:37