УРА лого / - УРА
30/11/2021 u 20:30 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ГП УРА: Градња луке Вирпазар у Националном парку неприхватљива

Овим желимо да позовемо све институциjе коjе штите или имаjу функциjу заштите природе да се таj проjекат заустави, jер константно узимање од природе са циљем наводног развоjа и изградње ниjе добро и неће приjати екосистему Скадарског jезера, поручили су из УРА-е

Иако jе налет урбанизациjе и изградње у Националном парку Скадарском jезеру одбиjен утицаjем разних комисиjа Европске униjе, НВО сектора и локалне заjеднице, у виду заустављања изградње Порто Скадар лејк и село Михаиловићи, долази други налет у виду проjеката Лука Вирпазар, казали су из Грађанског покрета УРА.

Проjектом jе, како су прецизирали, планирана изградња у двиjе фазе, луке за бродове и глисере, ресторан и услужни обjекти за царину, полициjу и лучку капетаниjу и приступни путеви за све наведено, планирано jе и да се обнови линиjа са Скадром, а као круна да риjеком Боjаном улазе пловила са мора.

– Све то не би било спорно да то ниjе подручjе коjе jе препознато као цjелина коjу треба штитити, па jе и проглашено националним парком. Али ми не бисмо били ми да и томе не доскочимо, па смо измислили подjелу природне цjелине на зоне, од оне зоне гдjе се не смиjе ништа радити, до зоне гдjе се може радити све и тиме се обесмислио сам концепт заштите ове цjелине. Наравно, то су урадили веома учени људи коjи познаjу закон, па и начин како га искористити са цилjем мегаломанских проjеката, а на штету природе – оциjенили су из ГП УРА.

Иако се, истичу, ту налази законом строго заштићена животињска врста видра, као и заштићена биљка касароња, то никада ниjе била препрека да се од природе све узме са циљем „развоjа”.

– Може, зато што се налази у зони коjа jе препозната као урбанизована и као такву треба jе додатно урбанизовати. Тако каже струка коjа jе зонирала jезеро, док логика каже да jе то природна цjелина, ушће двиjе риjеке, станиште заштићених врста, на коjоj се прави лука за глисере, иако jе законом забрањено глисирање у парку. Све то, и поред упозорења да ако дођу већи бродови из морског екосистема са морским баластом, представљаjу велику опасност за слатководни екосистем – истакли су из ГП УРА.

Додаjу да ће за локално становништво све то значити већи броj шпедициjа, камиона, великих компаниjа за вожњу бродовима, односно гашење мањих бродовласника.

– Jедно туристичко мjесто у срцу парка то више неће бити. Овим желимо да позовемо све институциjе коjе штите или имаjу функциjу заштите природе да се таj проjекат заустави, jер константно узимање од природе са циљем наводног развоjа и изградње ниjе добро и неће приjати екосистему Скадарског jезера – закључили су из ГП УРА

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 13:00