Лед на градском тргу / -Милован Нововић
15/01/2022 u 06:58 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Градски трг у Бијелом Пољу данима окован ледом

Радимо све што је у нашој моћи у условима на минус 15. Радници ручно уклањају лед и оспособили смо тренутно двије стазе да може да се прође, каже Сенад Пачариз, шеф јединице за одржавање путева

Претходних неколико дана били су ове зиме најхладнији на подручју бјелопољске општине. Снијег који је пао, истина не у већим количинама, није донио невоље у саобраћају на путним правцима, према мјесним центрима и околним селима. Такође, градске и приградске улице биле су очишћене. Приоритет у чишћењу била је улица Мојковачка, која је, собзиром на узбрдицу и фреквентност, јер води према Општој болници и Дому за старе и неколико градских насеља, стално била одржавана. Ипак, Бјелопољци негодују јер је градски трг данима окован ледом и истичу да је то недопустиво, те да су радници Комуналног предузећа "Лим", у сурет најавама метеоролога о ниским темпратурама, на вријеме требали у центру града по коловозима, пјешачким стазама и површини трга посути со и ризлу. Реаговао је и др Видран Кљајевић, професор у Средњој стручној школи и одборник Социјалистичке народне партије (СНП -а) у локалном парламенту. Кљајевић каже да је недопустиво да је ових дана услед залеђене површине онемогућено проћи тргом и центром града и он за то прозива запослене у Комуналном предузећу "Лим".

image

Видран Кљајевић

-Приватна архива

– И ове године, као и сваке претходне, Комунално предузеће "Лим" изненадио је снијег у јануару. Машине им мирују, а неке "модерне" које могу по њиховим наводима чистити плочнике и тротоаре, ако већ и постоје, онда су и даље нераспаковане, јер су радници Комуналног предузећа тек у почетној фази чишћења плочника и тротоара, и то ручним алатом– наглашава Кљајевић.

Кљајевић: Савремена машина зимским сном дријема

Иначе, др Видран Кљајевић је и на сједници локалног парламента, одржаној крајем прошле године, упутио низ критика на рачун рада Комуналног предузећа "Лим", тврдећи да су и у центру града "грађани приморани пртити снијег".

Директор Комуналног предузећа, Раде Вујошевић, у свом одговору је рекао да плочници у центру града не могу поднијети тежине машина, те да су добили савремену машину која ће моћи одговорити чишћењу главног градског трга.

– Као што смо свједоци, ако лаже коза не лаже рог, "савремена машина" зимским сном дријема – истиче Кљајевић, додајући да су из СНП-а апеловали да се мора помоћи мјештанима на сеоским подручјима који импровизованим машинама сами чисте сеоске путеве.

Шеф јединице за одржавање путева у предузећу Комунално "Лим", Сенад Пачариз, каже да је проблем са градским тргом уназад неколико дана због енормно ниских температура.

– Радимо све што је у нашој моћи. Радници раде ручно, што је једино изводљиво. Не можемо трг да третирамо хемијским средствима, јер би на прољеће имали последице и оштећење плоча које су постављене на тргу. Ово јесте тежи начин рада, у условима кад је и минус 15 степени, али се боримо да створимо боље услове и омогућимо свим нашим суграђанима безбједно функционисање. Оспособили смо тренутно двије стазе да може да се прође, а радићемо и даље. Со не реагује на минус пет и ниже температуре, а да је поспемо створили бисмо само веће проблеме – каже Пачариз и додаје да су тренутно на подручју бјелопољске општине проходни сви путеви, те да се на њиховом одржавању ради у три смјене.

– Стигли смо до свих мјесних центара, а током ноћи радимо на приоритетним улицама у граду, прије свега оној која води према Општој болници– истиче Пачариз.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 10:57