Granični prelaz u selu Bobotovo Groblje / foto: željko šapurić
01/09/2024 u 07:23 h
Željko ŠapurićŽeljko Šapurić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Granični prelaz Goliju pretvorio u slijepi put

Golija se nalazi sjeverozapadno od Nikšića i zahvata planinski vijenac koji se proteže u dužini od oko 40 kilometara. Goliju čine sela Gornji Kazanci, Bobotovo Groblje, Gornje i Donje Čarađe, Krstac, Zaljutnica, Štitari, Višnjića Do, Zlostup, Javljen, Goslić, Jasikovica i Gornje Srijede.

Prije više od 100 godine (1921) Golija je imala telefonsku vezu sa svijetom. Po popisu iz 1979. godine, u Goliji je živjelo 3.000, a danas svega 450 stanovnika. Trenutno glavni problem stanovništva Golije je granični prelaz prema Republici Srpskoj koji se nalazi u selu Bobotovo Groblje i koji je četiri mjeseca godišnje otvoren za sve putnike, a u ostalom dijelu godine samo za lokalno stanovništvo sa ličnim kartama Nikšića i Gacka. Predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Krstac Dragoljub Manojlović kaže da imaju dobru saradnju sa Opštinom Nikšić, ali da u Goliji 30 godina ništa nije rađeno, a granični prelaz im dodatno otežava život.

image

Sportski teren u selu Donje Čarađe

foto: željko šapurić

– Zbog graničnog prelaza Bobotovo Groblje, koji je zatvoren za autobuse i kamione, odavno je ukinuta autobuska linija Nikšić – Krstac – Gacko, koja je stanovnicima Golije značila mnogo. Radimo na tome da se granična rampa otvori za sva vozila. U tome nas je podržao i predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević, koji je na nedavnom sastanku sa čelnicima opština Plužine i Gacko i predstavnikom Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske Nenadom Nešićem dogovorio da Bobotovo Groblje bude međunarodni prelaz. Očekujemo da će se vlade Crne Gore i Bosne i Hercegovine konačno dogovoriti, što bi za nas značilo dolazak nekih boljih dana. Ako se ne dogovore, odnosno ako se ponovo prelaz od 1. oktobra zatvori za saobraćaj, Golija i Golijani ponovo će biti slijepo crijevo Crne Gore – tvrdi Manojlović.

Izuzetno zanimljiva turistička destinacija

Prof. dr Drago Perović kaže da su kroz vjekovnu borbu i napore, poštujući sve ljudske norme i vrijednosti, Golijani uspjeli da sačuvaju srpsko porijeklo i srpsku crkvu.

– Nadam se da će Golija, kao izuzetno zanimljiva turistička destinacija, dobiti jedno novo mjesto u cjelokupnom crnogorsko-hercegovačkom samorazumijevanju. Onaj ko nije prošao Golijom i Dugom, kao da uopšte nije živio u Crnoj Gori, jer se ovdje splela istorija koja nije dovoljno opisana i istražena. Svaki lišaj na golijskom kamenu zaliven je nečijom krvlju. Poslije Drugog svjetskog rata pa sve do 1953. godine postojala je golijska Opština, koja je imala više stanovnika nego tadašnja varoš Nikšić – naglašava prof. dr Perović.

On kaže da kada bi prelaz bio otvoren tokom cijele godine, sigurno bi neko u Goliji otvorio prodavnicu, kafanu, restoran ili etno-selo.

– Prelaz je od 1. oktobra zatvoren i to traje već 15 godina. Prošle godine na dnevnom nivou ovuda je prelazilo 200, a ove godine 300 putnika, pa smatram da bi trebalo da bude otvoren tokom cijele gdine – ističe Manojlović.

Golijanin Milo Doknić kaže da se u ovim krajevima uvijek teško živjelo, a najveći problem bio je nedostatak vode.

– Kod nas je, nažalost, uvijek bio skuplji litar vode nego litar mlijeka. Golija se raselila zbog nedostaka osnovnih uslova za život, tako da su sada ovdje ostala samo staračka domaćinstva. Granični prelaz na Bobotovom Groblju je vještačka granica i da nije te nesretne granice, bilo bi nam mnogo lakše, jer bi Gačani dolazili kod nas da otkupljuju mlijeko i druge proizvode. Do granice postoji organizovani otkup mlijeka, ali otkupni kamion mljekare iz Bileće granicu ne može preći – kaže Milo Doknić.

(FOTO) Fudbalski turnir Golija 2024: Titula najboljeg pripala ekipi Progresije

Milan Doknić naglašava da je otkup mlijeka i stoke veliki problem u Goliji upravo zbog graničnog prelaza.

– Ljudi iz ovih krajeva mogu preći granicu, ali mlijeko i stoka ne mogu – kaže Doknić i ističe da se odnedavno u Goliji pojavio još jedan problem po pitanju zdravstvene zaštite.

Izgrađen sportski teren

Stanovnik zaseoka Ograđenac Drago Ćorić poklonio je veliki dio svoga imanja za izgradnju sportskog terena, koji će uskoro biti otvoren.

– Više sam nego srećan i zadovoljan što će naša omladina imati konačno gdje da se okupi i da pozove svoje komšije iz Banjana, Oputnih Rudina, Pive i Gacka – kaže Ćorić, a Dragoljub Manojlović dodaje da otvaranje novog sportskog terena za Goliju znači mnogo.

– Kada bi se pored terena izgradili i prateći objekti možda bi neke sportske ekipe ovdje vršile treninge i pripreme. Smatram da je Golija sa hiljadu metara nadmorske visine idealno mjesto za razvoj turizma i pripremu sportista – kaže Manojlović.

On ističe da osnovna škola u naselju Krstac ima 15 učenika i još dva u Područnom odjeljenju u selu Javljen, a nekada je morala da radi u dvije smjene.

– Medicinska sestra Milijana Goranović, koja radi u ambulanti na Krscu, odnedavno je izgubila pravo da pacijentima daje injekcije. Sada pacijent koji živi u Goliji mora da "zapuca" put Nikšića da bi primio injekciju – navodi Doknić i dodaje da u Goliji nema autobuskog ili kombi prevoza, niti prodavnice i kafane, a najbliža samoposluga im je u Gacku.

image

Mjesni centar Krstac

foto: željko šapurić

Predrag Goranović iz sela Javljen smatra da Golija ipak može da se vrati sebi, a potvrda za to je i nedavno održan fudbalski turnir koji je okupio veliki broj posjetilaca.

– Ovo kroz Goliju je slijepi put. Zbog graničnog prelaza Bobotovo Groblje ovaj predio postaće mrtav. Iz MUP-a ovakav granični prelaz opravdavaju lošim uslovima puta, malim objektom graničnog prelaza i nedostatkom kadrova. Moramo izvršiti pritisak na aktuelnu vlast da se ovaj granični prelaz otvori tokom čitave godine u korist naroda koji živi u Goliji, čiji je razvoj zaustavljen – naglašava Goranović.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
11. septembar 2024 10:33