Aleksandar Grgurović / - FOTO: OPšTINA DANILOVGRAD
16/09/2024 u 21:05 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Grgurović: Ukopavanje krava kod Studenog potpuno bezbjedno i legalno

Predsjednik Opštine Danilovgrad Aleksandar Grgurović demantovao je, kako je naveo, sve zlonamjerne insinuacije u vezi sa procesom ukopavanja eutanaziranih grla zaraženih kju groznicom na lokaciji koja se nalazi 30 kilometara od Danilovgrada, a sedam kilometara od Studenog.

Poručio je da se lokacija, koja je u svojini države Crne Gore, ne nalazi se u blizini vodoizvorišta i ne predstavlja nikakvu prijetnju ni za životnu sredinu niti za zdravlje stanovništva. 

Tvrdi da ove dezinformacije, koje „nemaju apsolutno nikakvog utemeljenja u stvarnosti“, očigledno imaju jedini cilj - da naruše povjerenje javnosti u rad nadležnih institucija i izazovu paniku.

On kaže da je najvažnija činjenica koju treba naglasiti da je ukopavanje eutanaziranih grla na pomenutoj lokaciji potpuno bezbjedno i legalno.

- Ova lokacija, koja je u svojini države Crne Gore, ne nalazi se u blizini vodoizvorišta i ne predstavlja nikakvu prijetnju ni za životnu sredinu niti za zdravlje stanovništva. Na lokaciji nema stalnog stanovništva, što dodatno potvrđuje sigurnost ovog postupka - naveo je Grgurović

Tvrdi da je Uprava za državnu imovinu dala saglasnost za upotrebu ove parcele, a proces ukopavanja je pod stalnim nadzorom Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

Domaćinstvo Milke Iković pretrpјelo ogromnu štetu: Kju groznica opustošila farmu krava

- Prisutnost inspektora na licu mjesta prilikom transporta i ukopa eutanaziranih grla garantuje da su ispoštovane sve mjere predostrožnosti i sigurnosni. Takođe, prilikom ukopavanja se koriste velike količine dezinficijensa kako bi se proces razgradnje životinjskih leševa ubrzao i smanjila svaka moguća opasnost - kazao je on.

Naglašava da su ukopana grla sa četiri poljoprivredna gazdinstva, gdje se bolest Q groznice proširila, te je preduzeto sve kako bi se suzbila dalja kontaminacija.

- Ovaj proces je od suštinskog značaja za zaštitu javnog zdravlja i za sprječavanje širenja zaraze, a izabrana lokacija je apsolutno najbolja moguća za ukop eutanaziranih grla - kazao je on.

On navodi da oni koji šire dezinformacije o navodnim opasnostima, moraju biti svjesni ozbiljnosti svojih tvrdnji i odgovornosti za izazivanje straha i panike.

- Korišćenje ovako osjetljivih tema za širenje panike je krajnje neodgovorno i predstavlja direktan napad na povjerenje javnosti u institucije koje se bave zaštitom zdravlja i bezbjednosti građana. Važno je napomenuti da izazivanje panike u javnosti predstavlja krivično djelo, za koje će odgovorni biti pozvani na odgovornost u skladu sa zakonom - naveo je Grgurović.

Poziva sve medije i pojedince da hitno prestanu sa širenjem lažnih vijesti i da se vrate činjenicama.

- Oni koji nastavljaju sa ovim neodgovornim ponašanjem, direktno rade protiv interesa javnosti i narušavaju povjerenje u institucije koje profesionalno i odgovorno obavljaju svoj posao. Nadležne institucije, koje su jedine relevantne za davanje tačnih informacija, garantuju da je svaki korak ovog procesa u potpunosti u skladu sa zakonom, javnim interesom i zaštitom životne sredine - kazao je on.

Poručio je da nikada ne bi zloupotrijebio povjerenje građana.

- Kao predsjednik Opštine, a ujedno i rođeni Bjelopavlić čija porodica živi u Danilovgradu, svakako ne bih zloupotrijebio povjerenje građana niti bih ikada učinio bilo šta što bi ugrozilo zdravlje stanovnika - zaključio je on.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 21:05