/ Iković
29/05/2024 u 06:13 h
Mićko VujisićMićko Vujisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Iković: Gašenje Osnovnog suda u Danilovgradu јe peglanje državnih i partijskih problema

Ministarstvo pravde objavilo je "Plan racionalizacije pravosudne mreže", kojim je predviđeno ukidanje "malih neodrživih" osnovnih sudova u Žabljaku i Danilovgradu, odnosno osnivanje sudskih odjeljenja pri osnovnim sudovima u Pljevljima i Podgorici, a na području Žabljaka i Danilovgrada.

U planu se navodi činjenica da je Osnovni sud u Danilovgradu udaljen samo 17 kilometara od Podgorice te da je unaprijeđena putna infrastruktura između ova dva grad uticala da se ukine danilovgradski sud. Navodi se i da se će zbog spajanja danilovgradskog i podgoričkog suda tekući godišnji troškovi (zarade, putni troškovi, pojedinačni troškovi) smanjiti za oko 54 hiljada eura. Spajanje je planirano za 2025. godinu. Odbornik Preokreta Vuk Iković smatra da јe gašenje Osnovnog suda u Danilovgradu peglanje državnih i partijskih problema preko leđa građana.

– Na osnovu čega je donesena odluka da se gasi sud u Danilovgradu, a ne recimo onaj u Plavu, koji je manji? Kako i za sve, i za ovu reformu treba da postoji plan, jasno utemeljen na izvještajima struke. Nažalost, kao i u svim segmentima, ni u ovom koji je temelj pravne države, ne pita se struka nego opet prednjače partijski ili lični interesi – kaže Iković.

image

Danilovgrad

-M.VUJISIć

Dragović: Vlada da opet razmotri postoje li razlozi za ukidanje suda u Danilovgradu

On dodaјe da јe pretvaranje Osnovnog suda u Danilovgradu u sudsko odjeljenje pri Osnovnom sudu u Podgorici samo kozmetička izmjena.

– Ovo ne vodi optimizaciji pravosudne mreže. Podsjećam da je Crna Gora i dalje na vrhu liste evropskih država koje imaju najveći broj sudija – oko 50 sudija na 100.000 stanovnika. Neefikasnost crnogorskog pravosuđa je godinama rješavana povećanjem broja sudija, a ne skraćenjem vremena trajanja jednog predmeta. Ne rješavaju se državni ni partijski problemi preko opština, pogotovo ne u državi koja ima centralizovanu upravu i koja je pritom u šapama partija – navodi Iković.

Grgurović: Ukidanje Osnovnog suda u Danilovgradu ugrozilo bi efikasnost pravosuđa

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
08. septembar 2024 02:18