/ -- СПУТЊИК В - ФОТО: ГОВ.МЕ
19/10/2021 u 13:43 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Институту за љекове није поднијет захтјев за увоз Sputnik Light вакцине

Институту до овог момента није поднијет захтјев за увоз Спутник Лигхт вакцине, наводе у саопштењу

Поступајући у складу са Одлуком Владе Црне Горе о условима за давање сагласности за набавку вакцине Спутник В из фебруара 2021. године, Институт за љекове и медицинска средства је по захтјеву ЗУ Апотеке Црне Горе Монтефарм, тада издао сагласност за набавку, односно увоз вакцине Спутник В (Gam-COVID-Vac), произвођача ФСБИ "НРЦЕМ Н.А. Н.Ф. Гамалеyа" из Руске Федерације.

-Сагласност је издата у складу са чланом 5 Закона о љековима ("Службени лист ЦГ", бр. 80/20), који прописује да се сагласност за увоз лијека који није регистрован у Црној Гори, издаје за медицински оправдане потребе, односно у случају епидемија, елементарних непогода, или других ванредних стања, ради заштите здравља становништва, као и чланом 8 Закона у складу са којим Влада Црне Горе предузима мјере за снабдијевање љековима у случајевима ванредних стања и других посебних ситуација и прописује посебан поступак и услове за давање одобрења за набавку љекова-наводе из Института.

Додају: "Детаљне информације о наведеном поступку достављене су медијима и објављене на порталу ЦИнМЕД, како када је у питању ова вакцина, тако и друге вакцине које су стављене у промет у складу са законом прописаном процедуром".

-Како је јавност претходно информисана, Институту је поднијет захтјев за увоз додатних количина вакцине Спутник В, који се тренутно налази у поступку стручне процјене. Истичемо да се у Институту сваки захтјев процјењује у складу са прописаним поступцима којима су имплементирани европски и међународни стандарди који гарантују квалитет, безбједност и ефикасност лијека. Напомињемо да се у складу са законом, за имунолошке љекове одобрава сваки појединачни увоз, односно врши контрола квалитета прије њиховог стављања у промет, односно употребе- прецизирају.

Додају: "Институту до овог момента није поднијет захтјев за увоз Sputnik Light вакцине".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. april 2024 05:54