Путеви оштетили кабл у Улици краља Николе / -ЦЕДИС
28/03/2022 u 08:00 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Из ЦЕДИС-а истичу да трпе штету због инвеститора: На булевару ка Даниловграду 15 пута кидали кабл

Нериjетко након „инвеститорских захвата“, на мjесто кабла коjи jе испуњавао све прописане стандарде, добиjамо кабл, коjи након свих оштећења не може бити враћен на ниво поузданости из периода приjе радова,кажу из ЦЕДИС-а

Годинама уназад ЦЕДИС трпи значаjну штету због несавjесних инвеститора коjи током радова хаваришу електродистрибутивну мрежу и стубна мjеста, што за последицу има дуготраjне прекиде у напаjању, као и ванредне финансиjске издатке за компаниjу, казали су из ЦЕДИС-а. Недавно су запослени у градском предузећу Путеви оштетили кабал у Улици Краља Николе, а друго оштећење забиљежено је на Старом аеродрому гдје је Технопут прекинуо напајање потрошача. Грађевинском машином је у неколико наврата прекидан и кабал на дионици пута Подгорица-Даниловград. Из ЦЕДИС-а кажу да је нарочито ризична изградња нелегалних обjеката, приjе свега по саме извођаче, околне обjекте, електродистибутивну мрежу и кориснике коjи трпе вишесатна безнапонска стања.

– Врло jе тешко утврдити степен финансиjског оптерећења коjе трпимо. ЦЕДИС извођачима, након санациjе упућуjе одштетне захтjеве. Суштина проблема jе у томе да осим прекида каблова, за подручjа гдjе се ради карактеристична су и дjелимична оштећења, услед коjих не долази до прекида у напаjању у тренутнку оштећења, већ накнадно у случаjевима већег оптерећења мреже. Када се потрошња струје нагло повећа "латентна оштећења" се активираjу и долази до већих кварова, за чиjу санациjу jе потребно и вриjеме и значаjна финансиjска средства. Наше анализе показуjу већу фреквенциjу прекида у периодима већег оптерећења, управо у зонама за коjе jе карактеристична изградња стамбених обjеката, путне инфраструктуре... Када дође до прекида, ЦЕДИС повлачи екипе са редовних задатака како би санирале хаварисану мрежу, док корисници трпе вишесатне прекиде нериjетко у урбаним, густо насељеним зонама – кажу из ЦЕДИС-а.

Они наводе да се већина извођача приjе почетка радова обрати ЦЕДИС-у за катастар електроинсталациjа.

– Екипе Службе одржавања излазе на терен, идентификуjу све инсталациjе, а након тога се издаjе катастар у папирноj форми или на ЦД-у. У пропратном писму се jасно нагласи да на наведеноj локациjи постоjе електроинсталациjе, именуjе се контакт особа из ЦЕДИС-а уз контакт телефон. У одређеним случаjевима ЦЕДИС обезбjеђуjе и одређену опрему како би се на лицу мjеста трасирали каблови. Одговорно тврдимо да ЦЕДИС предузима све радње у циљу минимизирања оштећења на електромрежи. Претходне седмице у Улици Краља Николе Путеви су оштетили 10кВ кабал између БТС "Петра Матовића" – ТС "Солидарност". Прекид у напаjању траjао jе око сат и 30 минута. Друго оштећење забиљежено jе наредног дана на Старом аеродрому када jе предузеће Технопут оштетило 10 кВ кабал између МБТС "Стари аеродром 16" – ТС "Стари аеродром 14" и тиме оставило кориснике диjела насеља без струје. Само на 10кВ каблу "Комански мост" коjи се протеже дуж нове дионице пута Подгорица-Даниловград, десило се преко 15 кидања грађевинском машином. Тако да нериjетко након "инвеститорских захвата", на мjесто кабла коjи jе испуњавао све прописане стандарде, добиjамо кабл, коjи након свих оштећења не може бити враћен на ниво поузданости из периода приjе радова – кажу из ЦЕДИС-а.

Из ЦЕДИС-а наводе да предузију све радње у циљу минимизирања хавариjа на електромрежи од стране трећих лица, од превентивних активности у смислу интензивне комуникациjе са инвеститорима па до испостављања одштетних захтjева и обавjештавања надлежних институциjа у одређеним случаjевима.

– Када jе риjеч о нелегалним градитељима, као и осталим поjединцима коjи нелегалним радњама девастираjу електромрежу и каблове гарантуjемо да ћемо у циљу заштите имовине компаниjе и поузданог напаjања електричном енергиjом, предузети све неопходне правне радње како би сличне активности биле санкционисане – кажу из ЦЕДИС-а.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 14:24