Комунални отпад депонован између пута и ријеке Љубовиђе / М.Н.
09/04/2022 u 06:20 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Из Секретаријата за рурални и одрживи развој и Комуналне полиције истичу: Репресивнијим мјерама против загађивача

Комунална полиција у марту је запримила 126 пријава грађана о непримјереном одлагању отпада, на основу којих је кажњено пет физичких, једно правно и једно одговорно лице у правном лицу, истиче Душан Драшковић

Како се и после низа едукативних активности општинских органа о начину одлагања отпада, негативан тренд наставио из Секретаријата за рурални и одрживи развој и Комуналне полиције упутили су обавјештење грађанима и правним лицима да ће органи локалне управе дјеловати репресивно у складу са својим овлашћењима у сарадњи са државним инспекцијским органима. Назначено је да грађани грађевински отпад једино могу да одлажу преко Комуналног предузећа "Лим" на за то одређену привремену локацију и по одређеном цјеновнику.

– Ималац грађевинског отпада дужан је да грађевински отпад преради у грађевински материјал, те да је забрањено одлагање грађевинског отпада у воде, на земљиште или у земљиште, осим ако је грађевински отпад прерађен и користи се као грађевински материјал. Прерада цеменат– азбестног грађевинског отпада, такође је забрањена. Прераду грађевинског отпада инвеститор може да врши на градилишту на основу дозволе у складу са законом. Правна лица морају бити упозната да се грађевински отпад може привремено складиштити на градилишту до завршетка грађевинских радова, а најдуже годину – истиче Јасмин Ћоровић, секретар Секретаријата за одрживи и рурални развој.

Због нелегалног такси превоза издато 36 прекршајних налога

Начелник Комуналне полиције Душан Драшковић каже да су током марта вршили и контролу ауто-такси превоза.

– Сходно Закону о превозу у друмском саобраћају и Одлуци о ауто-такси превозу, сачињено је 38 записника и издато 36 прекршајних налога, због нелегалног обављања ауто-такси превоза. Због непоступања по наређењу издат је и један прекршајни налог. Комунална полиција је вршећи повјерене послове из Закона о безбједности саобраћаја на путевима у извјештајном периоду издала 58 прекршајних налога због непрописног паркирања – истакао је Драшковић.

Из Комуналне полиције поручују да ће и у наредном периоду спроводити појачане активности над обезбјеђењем комуналног реда и других послова из дјелокруга рада ове службе.

– Корисник услуга у систему сакупљања отпада обавезан је да користи јавну услугу сакупљања комуналног отпада и одложе комунални отпад у за то одговарајућу посуду. Како је најављено доношење новог Државног плана управљања отпадом у Црној Гори,чија је израда планирана за трећи квартал 2022. године, покушаће се системски ријешити проблем управљања грађевинским отпадом, што наравно не амнестира загађиваче који су дужни да поштују законску процедуре, да воде рачуна о управљању отпадом који сами произведу, као и о законским консеквенцама које проистичу из кршења истих – подвлачи Душан Драшковић, начелник Комуналне полиције.

Драшковић истиче да је Комунална полиција у марту спровела појачане активности на контроли одржавања комуналног реда, са посебним акцентом на одлагање отпада на јавним површинама, те да је запримљено 126 пријава грађана, на основу којих је кажњено пет физичких, једно правно и једно одговорно лице у правном лицу.

– За одлагање отпада ван мјеста предвиђеног за ту намјену издато је шест прекршајних налога и поднесен један захтјев за покретање прекршајног поступка – каже Драшковић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

03. maj 2024 12:46