Јунад на испаши (архивски снимак) / -Б.Је.
12/02/2022 u 07:38 h
Božidar JelovacBožidar Jelovac
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Из Уније сточара сјевера истичу: Сточари у минусу, кланичари у плусу

Откупна цијена јунетине на подручју општине Пљевља креће од 1,9 до 2,1 еуро по килограму живе мјере, док је цијена килограма најјефтинијег јунећег меса у месарама достигла 5,05 еура

Јунеће и телеће месо недавно је поскупјело у свим малопродајним објектима и месарама, а пљеваљски сточари тврде да је откупна цијена на прошлогодишњем нивоу и не прелази 2,1 еуро по килограму живе мјере. У пљеваљским месарама килограм јунећег бута сада је готово четири пута скупљи од килограма живе мјере. Килограм јунећег меса са костима кошта 5,05 еура, килограм меса са ребара, без костију, стаје 6,29 еура, јунећа плећка је 7, а јунећи бут 7,49 еура. Килограм телећег меса са костима стаје 8, 5 еура, а без костију је 12 еура. Најбоља остварена откупна цијена живе мјере телади је 3,5 еура. На тај начин, тврде сточари,они су у невиђеном губитку, посебно ако се погледа раст цијена сточне хране. Сточари тврде да ус у овој ситуацији на добитку једино кланичари.

image

Милко Живковић

-Б.Је.

-Према мојим сазнањима откупна цијена јалових крава порасла је и креће се до 1,8 еура по килограму живе мјере.Откупна цијена бикова је до 2,1 еуро, па се може рећи да се откупна цијена живе стоке креће од 1,9 до 2,1 еуро зависно од квалитета. Значи повећања цјена, када је у питању откуп бикова, није било - каже за "Дан" предсједник Уније сточара сјевера Милко Живковић и наглашава да су свуда у окружењу откупне цјене живе стоке повећане.

Живковић: Уништавање домаће производње улази у завршницу

Предсједник Уније сточара сјавера Милко Живковић истиче да сада вишедеценијска политика којом је увознички лоби уништавао домаћу производњу улази у завршницу.

-Захваљујући неконтролисаном увозу пољопривредних производа, меса и млијека, довели су до тога да се домаћој производњи одбројавају последњи дани. То се може видјети и по овој појави да цјене меса у месарама расту, а откупне цјене живе стоке стоје на истом нивоу - закључује Живковић и поручује да без стабилне домаће производње нема напретка и стабилног тржишта прехрамбених производа.

Живковић наглашава да је велико изненађење да је откупна цјена бикова у Србији већа него у Црној Гори, а да је цјена сточне хране у Србији много ниже, а државне премије много веће.

-Када погледамо откупне цијене у Србији и упоредимо њихове услове и наше, онда је откупна цијена у Србији изузетно висока. Актуелна власт у Црној Гори, посебно ресорно министарство, није ништа урадило да се искористе неке предности које има Црна Гора у односу на земље у региону, а које би омогућиле да се сточни фонд подигне. Сада имамо ситуацију да потрошачи нису задовољни, а још мање произвођачи, преко чијих леђа се раде бројне злоупотребе. Ресорно министарство требало је да посвети пажњу увозу оних пасмина говеда које би могле лако да се прилагоде нашим пашњацимна, односно потребно је искористити пашњаке, са којима сјевер обилато располаже, за производњу здравог јунећег меса, а то се може урадити ако увеземо оне пасмине говеда које имају природне предиспозиције да бораве на пашњацима - истиче Живковић уз жаљење што о томе ни једна власт не води рачуна.

-Огромни су пашњаци на нашим планинама, а последњих година огромни су празни простори у нашим селима. Имамо могућност да за зиму обезбиједимо велике количине сијена, а током љета да крда говеди имају добру пашу, али све је узалуд - подвлачи Живковић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
21. maj 2024 19:50