Суво корито ријеке Бисерке, притоке Брезнице / -Б.Је.
08/11/2021 u 07:22 h
Božidar JelovacBožidar Jelovac
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Извори у Пљевљима пресушили, ноћне рестрикције на снази

Када су у питању села, ситуација је нешто боља јер су се од кише која је падала последњих дана створиле локве из којих се напаја стока, па се вода из града сада довози само за кућне потребе

Последњих дана на подручју општине Пљевља киша често пада, али стање са водоснабдијевањем далеко је од задовољавајућег. У једном дијелу града предузеће Водовод од јуче је увело ноћне рестрикције, док локално предузеће Чистоћа у цистернама бројним сеоским домаћинствима и даље испоручује воду.

– Обавјештавају се потрошачи који се снабдијевају водом са базена Богишевац да ће због лоших хидрометеоролошких услова доћи до затварања базена у термину од 23 до 7 часова. Апелујемо на грађане да ово ограничење у водоснадбијевању прихвате крајње озбиљно и да поведу рачуна о штедњи воде – саопштили су из Водовода.

Водостај на изворишту Брезнице опао је и са њега у градску мрежу долази изузетно мало воде, а њена притока Бисерка потпуно је пресушила. Ни на изворишту Југоштнице ситуација није много боља, а воде нема довољно на Богишевцу, односно базенима гдје се прикупља вода са Југоштнице.

Када су у питању села, ситуација је нешто боља јер су се од кише која је падала последњих дана створиле локве на којима се напаја стока, па се вода из града сада довози само за кућне потребе.

– И даље допремамо воду до појединих села и то ћемо очигледно чинити током читавог новембра, јер све личи да озбиљнијих падавина неће бити током овог мјесеца – каже директор Чистоће Саша Јечменица и напомиње да су захтјеви за допремање воде и даље чести и да чине све да воду на вријеме допреме тамо гдје је потребна.

За једну цистерну воде плаћају и до 70 еура

Мијо Котлаја напомиње да је допремање воде цистернама велики трошак за сеоско становништво. Појашњава да домаћинства сносе педесет одсто трошка допремања воде цистернама. Другу половину плаћа локална управа из општинског буџета. Цијене зависи од удаљености села од града. Најчешће сеоска домаћинства плаћају од 30 до 70 еура довоз једне цистерне воде. А да би цистерна стигла до неког домаћинства неопходно је прво извршити уплату и уплатницу уз захтјев предати локалном предузећу Чистоћа.

– До краја септембра испоручили смо 300 цистерни воде. Сада је тај број значајно већи, а податке ћемо обрадити наредних дана и јавно их саопштити – каже Јечменица.

Из Мјесне заједнице Бољанићи истичу да је ситуација најкритичнија у селима Вис и Милаковци, те да локална управа уз помоћ Владе мора обезбиједити средства за трајно рјешење водоснадбијевања у тим селима.

– Ако неко мисли да задржи и ово мало сеоског становништва у селу, онда је водоснадбијевање основно питање које треба ријешити изградњом нових и санирањем старих сеоских водовода – подвлачи предсједник МЗ Бољанићи Мијо Котлаја.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 21:49