Jedrilica nadlijetala aerodrom / foto: d.j.
25/07/2024 u 07:12 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Jedrilica "blanik" ponovo na nebu iznad Berana

Најпознатији клуб заљубљеника у летјење на просторима бивше СФРЈ поново је спреман да ступи на спортску сцену у пуном капацитету, потврдио је секретар клуба Младен Дошљак

U cilju nastavka bogate tradicije crnogorskog vazduhoplovnog sporta i očuvanja i stavljanja u funkciju raspoližive avio-opreme na aerodromu u Beranama u beranskom Aeroklubu su proteklih dana obavili probne letove servisiranom jedrilicom "blanik L13 A". Na taj način je, kako navode, najpoznatiji klub zaljubljenika u letjenje na prostorima bivše SFRJ ponovo spreman da stupi na sportsku scenu u punom kapacitetu. To je potvrdio sekretar kluba Mladen Došljak, ističući da je bilo uživanje sa remontovanom opremom starom nekoliko decenija izvoditi probne letove na beranskom aerodromu.

image

Ponovo u pogonu

foto: d.j.

– Probni letovi su trajali dva dana i prošli su više nego dobro. Prije toga preduzeli smo sve moguće mjere da zaštitimo raspoloživu avio-opremu i vratimo je u stanje da može da se koristi kao nekada. Tako je ponovo poletjela jedrilica koja datira još iz vremena dok su se ovdje obučavali piloti iz čuvene mostarske avio-gimnazije. Ispostavilo se da je ona odlično očuvana, a serviser u Srbiji je bio iznenađen njenim stanjem, navodeći da im odavno nije dolazila jedrilica u tako dobrom stanju. Na ovaj način smo krenuli da stavaramo preduslove da Berane ponovo postane centar za avio letjenja – naglasio je Došljak.

Iz Aerokluba Berane su podsjetili da trenutno, između ostalog, raspolažu sa dva aviona "utva 75", vitlom za vuču jedrilice, jedrilicom "blanik L13A" i dvije jedrilice "Vuk" što je, kako su naglasili, realna i respektabilna osnova za organizovanje brojnih manifestacija koje cijelom regionu mogu donijeti značajne benefite. Dodali su da sada već mogu da se planiraju dalje aktivnosti, samo je, kako tvrde, potrebno da iz Opštine dobiju dozvolu za poletno korišćenje staze.

Bogata tradicija kluba

Aero klub "Ivangrad" osnovan je 1954. godine radi obuke pilota. Kasnije je u Beranama izrađena betonska pista i služila je za obuku pilota vojske SFRJ. U tadašnjoj Jugoslaviji postojala su dva takva centra za obuku pilota čuvene srednje vazduhoplovne škole iz Mostara, jedan u Puli i drugi u Beranama. Aero- klub Berane uspješno radio dugi niz godina, bivajući zbog svoje uspješnosti prepoznatljiv na našim širim prostorima. Međutim, 1999. godine došlo je do gašenja kluba. Tako su rasložive letjelice i vrijedna oprema "prizemljeni" više od dvije decenije u ruiniranom hangarau. U međuvremenu su na beranskom aerodromu održavane poznate avio-regate koje su pokazale da ovadšnja pista može da se koristi u različite svrhe.

– Sada čekamo saglasnost od lokalne uprave da aerodromsku pistu možemo koristioti za planirane aktivnosti. Tu prije svega mislimo da otvorimo školu letjenja koja bi bila od velike koristi za čitavi region. Tim prije jer polako stvaramo preduslove i pretpostavke da obnovimo čuvenu beransku avio-školu. Važno je reći da je jedriličarstvo prvi korak u letjenju, i da tek kada se ono savlada, pilot može da pređe na motorni avion. Imamo ozbiljne planove, zato apelujemo da nam se saglasnost što prije dostavi – kazao je Došljak, dodajući da u sprovođenju zacrtanih planova imaju veliku podršku lokalne Turističke organizacije.

Istakao je da će raditi i na sanaciji hangara u kom se čuva oprema.

U KBC Berane rekonstruisano porodilište sa odsjekom za neonatologiju

– Oprema se nalazi u ruiniranom objektu koji ne pripada našem klubu, nego Opštini, ili državi. Tu ima određenih problema, ali mi imamo ozbiljne planove da ovaj hangar renoviramo i da na pravi način zaštitimo tako vrijednu avio-opremu – naveo je Došljak.

Objasnio je da Berane, zbog tzv. ruže vjetrova, predstavlja izvanredno klimatsko područje za jedriličarstvo koje se može ponovo uspostaviti uz malo novca.

– Potrebno je samo malo dodatnog razumijevanja pa da Berane ponovo postane grad prepoznat po obuci pilota – zaključio je Došljak.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
ТАГОВИ
JEDRILICABERANE
08. septembar 2024 01:59