/ -Фото: Д.С.
26/08/2021 u 05:55 h
Dragan StojanovićDragan Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Каква ће бити постсезона диктираће вирус корона

Не можемо се надати доласку гостију из западне Европе јер су епидемиолошке мјере такве да диктирају нека ограничења кад су у питању путовања, кажу из ТО Бар

Према последњим подацима Туристичке организације, на подручју општине Бар борави око 19.000 регистрованих туриста. То је у односу на 2020. годину значајано више, али оно што посебно радује туристичке посленике је да је то више и у односу на 2019. годину за чак 18 одсто.

Како каже директор ТО Емил Кукаљ, званични подаци потврђују да је на ривијери одмарао значајан број туриста, што радује све који живе од туризма, за општину веома битне привредне дјелатности.

-Међутим, има и ставки које се нису показале позитивним. Прије свега, оне се односе на гужве у саобраћају, и једним дијелом на комуналну инфраструктуру. Али, то је опет у границама подношљивог, јер су наши гости кроз анкету коју смо спроводили генерално дали позитивну оцјену о боравку у нашој општини - каже Кукаљ.

Кад је у питању постсезона, истиче да је веома тешко у овом тренутку давати неке прогнозе.

-Постоје неке најаве о наставку сезоне. Међутим, не можемо се надати доласку гостију из западне Европе јер су епидемиолошке мјере такве да диктирају нека ограничења кад су у питању путовања, односно повратак туриста у матичне земље након посјете Црној Гори. Што се тиче земаља окружења, можемо очекивати одређен број старије популације. И раније, у срећним годинама за туризам, већ у септембру почињао је да пада број долазака - објашњава директор ТО.

Предсједник Удружења хотелијера, угоститељства и приватног смјештаја из Чања Момчило Шћекић истиче да се надају доброј постсезони.

image
-Фото: Д.С.

-Наравно, уколико земље у региону не уведу ограничења и додатне епидемиолошке мјере за путнике који се враћају с љетовања. Постсезона ће бити једнако добра као и сезона, мада у туризму и угоститељству све зависи од епидемиолошких мјера које буду на снази. Знамо да је предсезона подбацила, али са сезоном смо презадовољни, јер је заиста све било пуно и тражио се кревет више - каже он, и наглашава да су сви смјештајни капацитети, како хотелски тако и приватни, још увијек попуњени.

-Примједби гостију је било, а односиле су се на честа искључења електричне енергије, затим да се у Чању направи парк за дјецу, као и уређено шеталиште. Бројне примједбе су се односиле и на то што у Чању није било амбуланте, као ни банкомата, кафића, фолкотеке или дискотека за младе. Такође, претходна обећања везана за рампу за инвалиде нису спроведена у дјело, иако овдје има доста гостију с посебним потребама. Највише примједби је било на проблем с одлагањем смећа, јер је мали број контејнера на шеталишту, па се смеће одлаже поред објеката - казао је Шћекић, истичући да је у Чању било највише туриста из Србије, док је мањи број гостију био из осталих држава региона.

Предсједник "Бирам Црну Гору" Радомир Новаковић Цакан каже да су више пута упозоравали на лоше ствари које је показала сезона.

-Предлагали смо шта треба побољшати на нивоу општине. Но, у политици су тренутно људи који не желе да прихвате сугестију или критику на прави начин. Још увијек смо на нивоу подјела и прикупљања политичких поена. Из моје партије смо радили, и радићемо и даље, у интересу народа. Не желимо да прихватимо као добро оно што треба да се мијења. Љетња сезона је сада за нама и треба да се базирамо на рјешавање егзистенцијалних проблема наших суграђана. Врло брзо ће доћи и нова сезона, а надам се да нас неће затећи као што нас је затекла ова или као што је снијег изненадио путаре у децембру - казао је Новаковић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 22:38