Изградња планирана у кругу школе ”Мексико” / -Драган Стојановић
14/09/2021 u 06:58 h
Dragan StojanovićDragan Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кампања НВО "Адрија": Обезбиједити збрињавање особа са сметњама у развоју и након 27. године

Ми не знамо шта ће бити послије нас, гдје ће они. Јер, њихова браћа и сестре ће се оженити и удати, не може се некоме наметати да их прими у своју породицу, казала је Марта Анђелић

Због сложене епидемиолошке ситуације, барска НВО "Адрија", која брине о особама са сметњама у развоју, не ради од појаве епидемије вируса корона, што додатно утиче на психичко стање корисника услуга ове организације. Према ријечима Марте Анђелић, предсједнице НВО "Адрија", особе са сметњама у развоју су у веома тешкој ситуацији, а много се очекује од изградње Дневног центра. Анђелић пуних 20 година истрајно ради на томе да ширу јавност упозна са проблемима породица чији је члан лице са сметњама у развоју.

image

Марта Анђелић

-Драган Стојановић

Истиче да док год у Црној Гори не заживи становање уз подршку, родитељи лица са комбинованим сметњама у развоју, од којих су многи већ одрасли људи, не могу имати миран сан.

Свакодневне креативне радионице у просторијама "Адрије" стално похађа шест до осам особа старости од 24 до 45 година.

– Основни проблем њихових породица је тај што не постоји организована подршка јер у Црној Гори дневни центри званично брину о овим лицима до њихове 27. године. У дневне центре у Црној Гори се примају дјеца која не могу да иду у инклузију, а ту су сада и одрасла лица, и замислите ситуацију да у истој групи буду дијете од три године и особа од 27 година, са сличним дијагнозама. Дјеца и одрасли треба да буду у одвојеним, мањим групама – истиче Анђелић.

НВО "Адрија" је инсистирала још у фази израде локалне стратегије развоја да Дневни центар буде мултифункционалан, односно да у њему буде и становање уз подршку.

– То је категорија која је званично нормирана, налази се у члану 62. Закона о социјалној и дјечијој заштити и скреће пажњу на кључну димензију проблема: из године у годину родитељи ових особа постају старији и болеснији. Животне неминовности родитељима и стараоцима из дана у дан стварају све већу неизвјесност, шта ће бити са њиховом дјецом када њих више не буде?! Ми не знамо шта ће бити послије нас, гдје ће они. Јер, њихова браћа и сестре ће се оженити и удати, не може се некоме наметати да их прими у своју породицу. Ова наша дјеца треба да живе у заједници, а не да буду изолована – наглашава Анђелић.

Локација за Дневни центар у дворишту ОШ "Мексико"

– Кад је ријеч о изградњи Дневног центра, коначно смо успјели да ријешимо оно примарно, основно питање имовинско-правних односа, и добили смо право располагања на урбанистичкој парцели која је дефинисана кроз плански документ, а која се налази у непосредној близини школе "Мексико" и односи се на један мањи дио школског дворишта. Међутим, до сада реализоване активности, усљед промјене законских рјешења, враћене су на сами почетак. У формираном тиму, поред службеника локалне управе, биће заступљени људи из струке, а дио тог тима биће и представници НВО које се баве овом проблематиком – кажу у Општини.

"Адрија" се брине о особама са сметњама у развоју већ 20 година.

– Покренућемо кампању да се питање становања уз подршку почне рјешавати и у Црној Гори. Осим осамостаљења, становање уз подршку би родитељима корисника "Адрије", рецимо ако морају негдје да отпутују, омогућило да имају гдје и коме да оставе своју дјецу са инвалидитетом овакве врсте. Када причамо о људским правима, овдје су она свакодневно изложена најосјетљивијим тестирањима – истакла је Анђелић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 04:33