Катић / -к.м.
03/11/2021 u 07:18 h
Ksenija MatovićKsenija Matović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Катић: Град се развија, каса све пунија

Буџет Општине Херцег Нови за 2021. годину увећан је за 6 одсто у односу на план, што се десило први пут након 13 година. Усвојен је позитиван завршни рачун буџета за 2020. који показује повећање укупних прихода за око милион еура, казао је Катић

Упркос пандемији вируса корона која не јењава већ другу годину, локална управа на челу са предсједником општине Стеваном Катићем, успјела је да заврши много тога- од изградње подземне гараже и новог трга, преко укидања путарине на дионици Мељине - Петијевићи, позитивног ребаланса општинског буџета након 13 година, радова на инфраструктури, до завршетка изградње и усељења дјеце у Дневни центар, стављања у функцију Куће Андрића... И још много тога.
Катић истиче да га радује чињеница што Нови, након промјене власти на централном нивоу, може рачунати на помоћ државе и конкретну сарадњу са министарствима.
-Наши циљеви су јасни, економски опоравак града, стварање повољног инвестиционог амбијента и услова за отварање нових радних мјеста, инфраструктурно уређење у свим мјесним заједницама, наставак бриге о младима и пружање помоћи социјално угроженом становништву, казао је Катић.
Констатује, да је успјешно завршавање пројекта изградње новог трга и јавне гараже, вриједан готово 4 милиона еура, показало да локална власт има и знање и капацитет.
-Истакао бих да је буџет Општине за 2021.годину увећан за 6 одсто у односу на план, што се десило први пут након 13 година. Осим тога, усвојен је позитиван завршни рачун буџета за 2020. који показује повећање укупних прихода за око милион еура, упркос чињеници да је прошла година била кризна. Наглашавам да је Општина током прошле године наставила са спровођењем мјера и олакшица за бизнисе који су тешко погођени пандемијом, те на тај начин исказала солидарност и разумијевање према локалним привредницима, казао је Катић.
Указује да у протеклој години није било покренутих поступака извршења против Општине, јер је успостављена добра пракса да се сва утврђена дуговања у поступцима које води овај орган намирују у законом предвиђеном року. Истовремено, извршење у корист Општине износило је 125.833,71 еура.
-"Пуном паром у доба короне" био је наш мото. На уређење путева и тротоара утрошено је преко 1,2 милиона еура. Санирана је главна градска улица, која је годинама вапила за уређењем. Дионица Његошеве и Улице Саве Ковачевића пресвучена је новим асфалтом, што је представљало инвестицију вриједну 100.000 еура. Јавна расвјета је регулисана у готово свим мјесним заједницама. Завршена је прва фаза шеталишне стазе од Бијеле до Каменара, чиме град први пут добија уређену пјешачку комуникацију између та два насеља. Осим тога изграђен је и тротоар уз Јадранску магистралу у Игалу од Института до Рибарске улице, казао је Катић.

Издвојио је и адаптацију деценијама руинираног тротоара у Улици Орјенски батаљон, уређено степениште у Топаљској улици, а Суторина је добила вишенамјенско игралиште. Завршен је и усељен Дневни цент за дјецу са сметњама у развоју, а центар Игала добио је уређен сквeр и јавни сат.
-У сарадњи са Управом јавних радова, договорена је изградња и расписани су тендери за пројекте укупне вриједности око 600.000 еура који ће бити реализовани у наредном периоду, најавио је Катић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 02:55