Прашина гуши пљеваљска насеља / -Јеловац
06/08/2021 u 06:30 h
Božidar JelovacBožidar Jelovac
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Киша спасила Пљевљаке од рудничке прашине

Вјетар је подигао облаке прашине са рудничких копова, а потом обарао стабла и ломио гране уличних дрвореда

Киша која је јуче у поподневним сатима почела да пада у Пљевљима практично је спасила становништво од прашине која је долазила са копова Рудника угља, али и са околних депонија и градилишта. Наиме, у јутарњим часовима јак јужни и источни вјетар подигао је прашину из копа Потрлица, као и са градилишта на путном правцу Пљевља –Михајловица. У прашини је био читав град, али су посебно била угрожена насеља "Ц" и Радосавац. Потом је вјетар промијенио правац па је прашина из Потрлице ишла према околним селима и насељима.

Рудник угља ангажовао капацитете за обарање прашине у површинском копу

Из Рудника угља јуче су саопштили да су предузели све неопходне мјере како би се ситуација поправила на терену, односно како би негативне последице које је изазвао јак вјетар биле што подношљивије.

– У копу "Потрлица" тренутно је ангажовано пет цистерни које квасе путеве и обарају прашину, рад је сведен на минимум, искључени су погони за прераду и отпремање угља, као и транспортни систем и одлагач на откривци, а све у циљу смањења прашине у копу. Међутим, јак вјетар са радних етажа на угљу и откривци, као и одлагалишних етажа, подиже прашину коју је немогуће спријечити. Нажалост, уколико бисмо у потпуности зауставили рад површинског копа не бисмо успјели да смањимо прашину коју је подигао олујни вјетар. Наша компанија је ангажовала максималне капацитете цистијерни за обарање прашине у површинском копу – саопштено је из Рудника угља.

Јак вјетар потом је почео да обара стабла и ломи гране уличних дрвореда. Страдала су стара стабла, као што је врба у непосредној близини Хусеин –пашине џамије, чије стабло је пало на зелену површину, тако да није причињена друга материјална штета, нити је неко од грађана повријеђен.

image

Стабло врбе стрдало од удара вјетра

-Б.је.

Са сеоског подручја стигле су информације да је вјетар разнио стогове сијена, оштетио кровове помоћних објеката, док је велики број села остао без електричне енергије. Са смиривањем вјетра почела је да пада киша, а запослени радници Службе за заштиту и спасавање, као и других локалних служби, одмах су се дали на посао и кренули да уклањају поломљена стабла.

– Читав град трпи последице од прашине која долази из рудничких копова, али су поједина насеља посебно угрожена. Обавеза Рудника је да присуство прашине сведу на што мању мјеру – наводи се из саопштења Еколошког друштва "Брезница", уз напомену да прашина која долази из Рудника негативно утиче на здравље грађана Пљеваља.

Еколози истичу да су свјесни да су високе температуре, али да је ипак неопходно, посебно у вријеме вјетровитих дана, појачати активности на квашењу стаза у коповима. Притом је неопходно да се врши прање појединих асфалтираних површина. Према њиховим тврдњама не може се само говорити о јаком вјетру, већ се морају уложити одређена средства на заштити животне средине, гдје би се превентивно дјеловало.

Због облака прашине са рудничких копова реаговали су из Еколошког друштва "Брезница". Они су позвали представнике Рудника угља да све предузму како би се смањиле количине прашине које падају на град. Из овог удружења посебно истичу угроженост насеља Радосавац и насеље "Ц".

– Читав град трпи последице од прашине која долази из рудничких копова, али су поједина насеља посебно угрожена. Обавеза Рудника је да присуство прашине сведу на што мању мјеру – саопоштили су из ЕД "Брезница", уз напомену да прашина која долази из Рудника негативно утиче на здравље грађана Пљеваља.

Еколози истичу да су свјесни да су високе температуре, али да је ипак неопходно, посебно у вријеме вјетровитих дана, појачати активности на квашењу стаза у коповима, те да се врши прање појединих асфалтних површина.

– Поставља се питање колико прашина која пада по граду негативно утиче на здравље људи, односно колико је Пљевљака обољело од плућних и других болести због вишедеценијског удисања прашине – наводе из ЕД "Брезница" и позивају инспекцијске службе да предузму одређене потезе како би се на терену о свему водило више рачуна.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 04:10