др Горан Комар у ковид амбуланти / -к.м.
11/01/2022 u 18:16 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Комар: У Херцег Новом продају лажне ковид потврде, контролишемо особље

Вакцинација је израз личног става и то није проблем, али су проблем лажне ковид потврде. Дознајемо да се оне негдје у граду могу купити, истиче директор Дома здравља Горан Комар

У Црној Гори је од последица вируса корона јуче преминуло шест особа, док су регистрована 1.892 нова случаја инфекције. Из Института за јавно здравље "Дану" је саопштено да до брзог пораста броjа новообољелих долази приjе свега због карактеристика самог новог омикрон соjа и да тај вирус заједно са вирусом грипа може додатно отежати ионако компликовану ситуацију узроковану епидемијом. Директор херцегновског Дома здравља др Горан Комар истакао је да забрињава сазнање да су се појавиле лажне ковид потврде, те да на тај начин одређени број суграђана, па и здравствених радника тражи начин да избјегне вакцинацију.
– Вакцинација је израз личног става и то није проблем, али су проблем лажне ковид потврде. Дознајемо да се оне негдје у граду могу купити. На тај начин угрожавају се они који се редовно вакцинишу и испољавају одговорност према колегама, запосленима. То је сада ствар других институција које ће о томе да се брину. Ми подвргавамо, сходно нашим законским обавезама, анализама и вакциналне картоне, електронске контроле наших упосленика, да би и то подвргли одређеном испитивању и сазнању о могућностима, говоримо хипотетички, да се тако нешто не догађа међу здравственим радницима – казао је др Комар.

Он је апеловао на грађане да приступе вакцинацији, јер она штити од тешких клиничких форми.
– Имамо страховити притисак на наше установе у примарној линији, а извјесна растерећивања секундарног нивоа. То није ситуација као у вријеме делта соја када смо имали велико затрпавање и пренапрегнутост у секундарном нивоу и велики број пацијената који се лијечио од ковид пнеумоније. У овом случају са омикроном пнеумоније нису честе. То је једина срећна околност. Недостатак кадра је присутан, јер велики број здравствених радника оболијева. Више пута смо издали саопштења да се не долази у Дом здравља без пријеке потребе, поручио је Комар.
Наглашава да имају довољно тестова и да мјесецима у Дому здравља раде два пулмолога.

Из ИЈЗ су саопштили и да се вријеме изолације смањује са 10 на седам дана. У Црној Гори су тренутно инфициране 22.000 особа.

– Свакако да посебну пажњу треба обратити на могућу истовремену циркулациjу вируса sARs-CoV-2 и инфлуенце. Истовремено присуство ова два вируса у циркулациjи у популациjи може отежати ионако компликовану ситуациjу узроковану ковид-19 инфекциjом. Што се тиче грипа, током сезоне респираторних инфекциjа врши се сентинел надзор над грипом. Ове године jе регистровано 36 случаjева оболиjевања од инфлуенце А (Х3) и 15 случаjева ИЛИ
(инфекциjа налик грипу).Омикрон соj коjи jе сада у циркулациjи у популациjи доминантан jесте соj коjи jе наjзаразниjи од свих соjева, има кратак период инкубациjе а услед тога лако и брзо се преноси од особе до особе. Такође, треба имати у виду да jе сезона респираторних вируса коме оваj соj и вирус доминантно припадаjу. За пренос погодуjе груписање особа у затвореном, слабо провjетреном простору, што jе случаj током прослава новогодишњих и божићних празника када људи остваруjу већи броj контаката. Свакако, у овом периоду опада пажња везана за основне противепидемиjске мjере, а поjедини грађани коjи су вакцинисани мисле да се не могу заразити, што ниjе случаj. Сада већ са сигурношћу можемо говорити о доминантно присутном омикрон соjу у Црноj Гори, мада не треба изгубити из вида да је делта соj, коjи даjе теже симптоме, jош увиjек присутан у циркулациjи у популациjи. За сада имамо информациjе коjе указуjу да омикрон соj изазива блажу клиничку слику код обољелих, са углавном коштано мишићним тегобама и симптомима инфекциjе горњег респираторног система – истичу из Института.

Симптоми за аларм код новог соја

Из Свјетске здравствене органиације су упозорили да обољели од омикрон соја треба да прате ситуациjу и хитно се обрате љекару уколико се симптоми погоршаваjу и ако се jаве отежано дисање, бол у грудима, конфузиjа, губитак говора или покретљивости.

– Неки симптоми могу бити сигнали да jе потребна хитна медицинска помоћ. У зависности од старости особе, ти симптоми могу изгледати различито. Одрасли могу изгледати дехидрирано, имати кратак дах или болове у грудима. Такође се могу жалити на вртоглавицу. Дјеца могу изненада изгледати збуњена или одбиjати да jеду, њихово лице или усне могу постати плавичасти. Бебе можда неће моћи да сисаjу. Ови симптоми су знаци упозорења да jе потребна хитна њега – наводе из СЗО.

Објашњавају да због повећаног броjа контаката, сезоне респираторних вируса, боравка у затвореном простору и непридржавања противепидемиjских мjера у доба празника може се очекивати повећан броj новообољелих особа.

– Вакцине ће нас заштитити, како подаци новиjих истраживања говоре, од тежих облика болести и хоспитализациjа од омикрон соjа до 75 одсто, слабиjе од самог заражавања; али у комбинациjи са ношењем заштитних маски коjе спречаваjу улазак вируса у организам, заштитиће нас у jош већем проценту – наводе из ИЈЗ.

Из ИЈЗ наводе да су лабораториjе коjе се баве диjагностиком инфекциjе новог вируса корона током jучерашњег дана су завршиле анализу и ИJЗЦГ доставиле резултате за 5.210 узорака на вирус корона.

Из ИЈЗ је саопштено и да се вриjеме изолациjе за особе код коjих jе потврђена инфекциjа вирусом корона од данас скраћуjе са 10 на седам дана, осим за особе коjа се лиjече у болницама или су имунокомпромитовани. Вриjеме карантина за све блиске контакте се, како су казали, скраћуjе са 14 на 10 дана.

– Под блиским контактом се подразумиjеваjу сви чланови домаћинства. Уколико jе било блиских контаката и с другим лицима ван домаћинства, позитивна особа jе у обавези да обезбиjеди податке тог контакта (име и презиме, матични броj, адресу и броj телефона) и достави их надлежноj епидемиолошкоj служби. Ако током периода карантина особа развиjе симптоме болести, треба да се jави ковид амбуланти локалног дома здравља ради тестирања и да остане у карантину док негативан тест не потврди да се симптоми не могу приписати ковид-19 инфекциjи – саопштио jе из ИJЗ.

Из Управе за инспекциjске послове саопштено jе да су од 27. децембра до 8. jануара написана 21.282 рjешења о смjештаjу у самоизолациjу. То jе, како наводе, у просjеку дневно по 2,5 хиљаде рjешења о самоизолациjи. У данима празника, кажу, ниjе било великог кршења епидемијских мjера.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 23:48