Željko Komnenović / Dan
24/08/2024 u 16:15 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Komnenović: Opština Tivat se ne može baviti organizacijom produženog boravka djece u školi, može dati podršku

Shodno Zakonu o osnovnom obrazovanju, škola je ta koja u skladu sa svojim mogućnostima organizuje produženi boravak. Opština Tivat nije institucija koja se može baviti organizacijom produženog boravka djece u školi. Ona može dati podršku ovom i sličnim uslugama, onda kada su oni uspostavljeni od strane nadležnih, kazao nam je predsjednik Opštine Tivat Željko Komnenović.

Komnenović je ovo kazao u odgovoru na inicijativu građana o organizovanju produženog boravka za djecu tokom osnovnog obrazovanja u tivatskim školama.

– Kakvi i koliki su kapaciteti tivatskih osnovnih škola, pričamo godinama unazad, a osim što o tome vrlo javno pričamo, preduzimamo niz aktivnosti kako bi Tivat dobio novu školu i kako bi se stvorili uslovi da sva djeca u primjerenim uslovima redovno pohađaju školsku nastavu. U objektu iz 80-ih godina prošlog vijeka, predviđenom za 600 učenika, nastavu u smjenama pohađa 2000 učenika.

U situaciji kada se uprava škole bori da obezbjedi prostor za redovno odvijanje nastave za svu djecu, u situaciji kada se ta ista nastava organizuje u smjenama i međusmjenama, u situaciji kada lokalna uprava ulaže na stotine hiljada eura da prostor u kojem djeca borave bude dostojan 21. vijeka – ne vidim na koji način škola može obezbjediti prostor i vrijeme za produženi boravak. Onog trenutka kada to bude slučaj, Opština Tivat će podržati postojanje ovakve usluge na svaki mogući način – poručio je Komnenović.

Podsjeća da ovaj problem nije nešto što se može rješiti u roku od nekoliko dana.

– Zahvaljujući razumijevanju Ministarstva prosvjete i ministarke Anđele Jakšić Stojanović mi trenutno gradimo novu školu u Radovićima vrijednu više od 4 miliona eura. Vrlo brzo ućićemo u obnovu područnih škola u Gradiošnici i Donjoj Lastvi.

Zajedničkim sredstvima adaptiramo prostorije u kojima će se nastava sprovoditi za vrijeme trajanja radova. Lokalna uprava kao nikada do sada, ulažući značajna sredstva, pokušava stvoriti dobre uslove za rad i učenje djeci i nastavničkom kadru. Ne vidim kako i na koji način se Tivat može poreditu sa drugim gradovima koji nemaju ovu vrstu problema i nemaju potrebu za organizacijom nastave u dvije smjene – kazao je Komnenović.

Prijem za učesnike četvrtog “Kola bez granica”

Opština Tivat je samo u prošloj godini za potrebe đačkog prevoza, obnove školskog mobilijara, dodatnih NTC edukacija nastavnog osoblja, za potrebe stipendiranja utrošila više od 300.000€. Trenutno su u toku radovi na krovu centralnog objekta OŠ “Drago Milović” u koji je samo Opština Tivat uložila 250.000€, a značajna sredstva uložena su u projektnu dokumentaciju i rješavanje imovinskih pitanja u vezi sa novim objektima u Gradiošnici i Donjoj Lastvi.

– Lokalna uprava nije primila niti jedan zvaničan dopis, inicijativu ili neki drugi vid zvaničnog obraćanja na temu pružanja podrške organizaciji produženog boravka, kao dodatne školske usluge. Službi predsjednika dostavljen je, prije svega par dana, zahtjev za prijem kod predsjednika u kojem se spominje usluga produženog boravka. Zahtjev nije potpun i u njemu nije jasno definisan predmet razgovora.

Razumijem položaj roditelja i zaista razumijem potrebu za ovom vrstom sadržaja. Nadam se da će u doglednoj budućnosti on biti pružen roditeljima i djeci od strane onih institucija koje su za to zadužene, a to su škola i nadležno Ministarstvo. Opština će uvijek biti podrška projektima koji su od interesa za zajednicu ali u ovom slučaju za to se moraju stvoriti preduslovi. Ignorantski stav svakako nije taj koji se lokalnoj upravi Tivta može pripisati, posebno kada je u pitanju obrazovanje i potrebe obrazovnog sistema – poručio je predsjednik Opštine Tivat Željko Komnenović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
10. septembar 2024 02:11