У фокусу контрола такси превоза / -Б.М.
21/02/2022 u 06:20 h
Biljana MarkovićBiljana Marković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Которска Комунална полиција 2021. изрекла око 80 хиљада прекршајних налога, наплаћено 35 одсто

Сада се интензивно врши принудна наплата казни из 2019. и 2020. године, а што се тиче 2021. године до сада је принудно наплаћено 6.411 еура, каже Зоран Вучиновић, начелник которске Комуналне полиције

Комунална полиција Општине Котор је током 2021. године изрекла укупно око 80 хиљада прекршајних налога, од чега је наплаћено око 35 одсто, подаци су ове општинске службе.

Начелник Комуналне полиције Зоран Вучиновић прецизира да је лани по Закону о безбједности саобраћаја издато 1.030 прекршајних налога укупне вриједности 75.790 еура, од чега је наплаћено 23.236 еура. Издато је 1.118 прекршајних налога, од тог броја је 375 казни, за судско одлучивање 30, и ненаплаћених казни је 713.

image

Зоран Вучиновић

-Б.М.

– За депоновање грађевинског материјала је издато седам прекршајних налога укупне вриједности 5.300 еура.Из области Закона о комуналним дјелатностима изречено је 46 казни у вриједности 4.600 еура. Везано за одлуке о одржавању чистоће изречено је 17 казни, у износу од 20 еура и једна од 150 еура, па је укупна вриједност ових казни 490 еура. Што се тиче извођења грађевинских радова, изречене су двије казне по 150 еура, једна од 50 и једна од 20 еура, а укупна вриједност је 370 еура. Из области Закона о туризму су изречене двије казне, укупне вриједности 2.200 еура. Сходно одлуци о радном времену изречено је 11 казни, укупне вриједности 1.000 еура, а одлуци о кућним љубимцима једна казна у износу од 30 еура. Иначе, што се тиче 2021. године веома смо задовољни у смислу рада и наших комплетних извршених задатака. Била је изазовна година гдје смо обављали првенствено превентивне активности везано за ковид мјере које смо добијали од стране надлежног министарства, али нисмо заборавили ни задатке јако значајне прије свега послове принудне наплате – саопштио је Вучиновић за "Дан".

У фокусу контрола друмског и такси превоза

Тренутно је у фокусу рада Комуналне полиције појачана контрола друмског и ауто - такси превоза, предузета на иницијативу Министарства финансија и социјалног старања.

– На основу пријаве коју смо добили из Министарства финансија и социјалног старања, односно Пореске и царинске управе, поједина такси удружења су вршила нелегалне активности јер су њихова привредна друштва одавно угашена као порески обвезници, али су она и даље обављала дјелатност. По иницијативи надлежних инспектора Службе за пореску и царинску управу извршили смо контролу и искључили из саобраћаја три возила различитих такси удружења, а врши се детаљна провјера све документације свих такси удружења којих је у Котору седам-осам – каже Зоран Вучиновић додајући да су примјетне манипулације и малверзације у смислу пребацивања власништва тих фирми на одређена лица са лиценцама.

Додаје да су већ крајем 2021. године завршили наплату казни из 2017. и 2018. године, док се сада интензивно врши принудна наплата казни из 2019. и 2020. година, при чему су у питању прекршајни налози претежно из домена безбједности саобраћаја, али и других казни које је Комунална полиција изрицала из своје надлежности тих година.

– Укупна висина тих казни просјечно, по години, износи око 15.000 еура. Што се тиче 2021. године досад је принудно наплаћено 6.411 еура. Иначе нам се јављају људи који су затечени да се наплаћују казне из 2018. и 2019. и да им се износ скида са банкарског рачуна, пошто нијесу реаговали на правну нормативу у смислу да када се позову судски побију наше прекршајне налоге. Дешава се да они упозорење, односно прекшајни налог згужвају, баце и сматрају да је тиме све завршено. Не схватају да тај поступак и процедура тече. Сви законски рокови се поштују, поштује се принцип обавјештења, јер свакоме пошаљемо опомену да ће бити извршена принудна наплата. Наш савјетник за правне послове тренутно се искључиво бави принудном наплатом и валоризацијом свих прекршајних налога – истиче Вучиновић.

Додаје да су прошле године заједно са Службом за инспекцијске послове успјешно окончали посао пописа понти и билборда на подручју которске општине. Евидентирано је 180 понти и 254 билборда као привремених објеката. Највећи напор био је у контролама примјене ковид мјера. Издато је 35 хиљада писмених упозорења субјектима надзора, а прослијеђено 35 службених забиљешки везано за кршење мјера којима је предвиђена надлежност полиције у смислу покретања кривичне одговорности што се односило на угоститеље и трговинске објекте.

– То је огроман посао – закључио је Вучиновић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 21:37