Мијушко Бајагић / -Б.Б.
27/04/2022 u 07:58 h
Biljana BrašnjoBiljana Brašnjo
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Мијушко Бајагић иде у пензију након 24 године на челу Плужина

На функцији предсједника општине намјеравам да будем до локалних избора, а онда идем у пензију, рекао је јуче Бајагић

Након 24 године, Мијушко Бајагић ће функцију предсједника Општине Плужине напустити у јуну. У фебруару ове године напунио је 67 година чиме је стекао право на старосну пензију, а очекивања његових политичких противника била су да ће одмах потом "ослободити" функцију првог човјека Плужина, на коју је као кадар Социјалистичке народне партије (СНП) изабран далеке 1998. године.

СНП, иначе, од тада има континуирану власт у Плужинама и до прије неколико година тај поддурмиторски град био је међу ријеткима у Црној Гори гдје је владала једна опозициона партија, а редовни локални избори слиједе 5.јуна.

-На функцији предсједника општине намјеравам да будем до локалних избора, а онда идем у пензију, рекао је јуче Бајагић "Дану".

Може да га разријеши Скупштина општине (СО) Плужине, али таквих иницијатива досад није било. Иначе, сједница плужинске скупштине биће одржана након локалних избора, али тада у новом сазиву. Предсједник СО Петар Митрић "Дану" је казао да је по пријави Н.Н. лица Управна инспекција недавно преиспитивала Бајагићев останак на функцији предсједника општине.

image

Петар Митрић

-Б.Б.

-Управна инспекција нам је доставила један акт који је у виду препоруке, ништа обавезујуће. Конкретно сад имамо мишљење Министарства јавне управе које се односи на предсједника Скупштине везано за ову тему. С обзиром на то да се исти прописи примјењују за пресједника Скупштине и предсједника општине можемо да примијенимо то мишљење у овом случју, а оно каже да конкрено предсједник Скупштине може да настави функцију и кад оствари услове за старосну пензију, рекао је Митрић.

image

Слободан Делић

-Б.Б.

Слободан Делић наслиједиће Бајагића

Иако су локални избори за нешто више од мјесец дана, ниједна политичка партија у Плужинама још није започела кампању. Бајагић је "Дану" казао да се СНП припрема, а кампању ће почети након 1.маја. На питање да ли је партија која у Плужинама има апсолутну власт већ одредила његовог наследника истиче да ће то бити Слободан Делић, директор Парка природе "Пива" од оснивања и предсједник Општинског одбора СНП-а у Плужинама. На локалним изборима одржаним маја 2018. године у Плужинама је од 2.544 уписана бирача гласало 2. 170, од чега је важећих листића било 2. 141. За СНП, чији је носилац одборничке листе био Бајагић, гласала су 1.143 бирача, чиме је та партија од укупно 30 мандата у локалној скупштини добила 16.

Како неке законске нејасноће, нагласио је он, остављају могућност да свако тумачи прописе како му одговара, затражили су и непристрасно мишљење једне адвокатске канцеларије.

- Након испитивања цјелокупне ситуације, заузели смо став да предсједник општине у односу на постојеће прописе може да настави да обавља функцију без обзира на то што је остварио услов за старосну пензију. Навели су и да ниједан закон не прописује обавезу да предсједнику општине треба да престане функција након што оствари услов за старосну пензију, истакао је Митрић.

Функција предсједника општине искључиво је политичка функција на коју се "кадар не бира по конкурсу". СО Плужине, рекао је Митрић, неће покретати питање Бајагићевог разрјешења поготово из разлога што су локални избори 5. јуна када му и истиче мандат предсједника општине.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 01:45