Дрвопрерађивачи из Плава тврде да је шума на Чакору девастирана / - Фото: Д.Ј.
22/06/2021 u 06:20 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Министар Стијовић ће преиспитати како се газдовало државним шумама на подручју Плава

Стијовић каже за "Дан" да се на овакав потез одлучио након састанка са дрвопрерађивачима Плава који тврде да је концесионар "Пеленгић трејд" последњих година, уз одобравање одговорних из Управе за шуме, прибјегавао незаконитим радњама приликом експлоатације дрвне масе

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Александар Стијовић потврдио је јуче у изјави за "Дан" да је у току формирање независне комисије која ће имати задатак да на лицу мјеста преиспита како се газдовало државним шумама на подручју Плава и да ли су приликом експлоатације дрвне масе поштовани концесиони уговори. Стијовић каже да се на овакав потез одлучио након састанка са дрвопрерађивачима Плава који тврде да је компанија "Пеленгић трејд", као концесионар, последњих година, уз одобравање одговорних из Управе за шуме прибјегавала незаконитим радњама приликом експлоатације дрвне масе.

image

Александар Стијовић

-LINKEDIN

– Формираћемо комисију у којој ће се наћи и представник Општине Плав с циљем да се испита шта је све то рађено у шумама у којима је, по тврдњама дрвопрерађивача, било одређених неправилности. Сматрам да је то пут да се ова сложена ситуација ријеши на одговарајући начин – казао је Стијовић и поручио да се уговори које је концесионар потписао са Управом за шуме, као и судске одлуке, морају поштовати.

”Апелујемо да концесионар не улази у шуме Чакора и тиме подгријава и овако напету ситуацију, јер ми смо одлучни да станемо накрај безакоњу са којим се суочавамо, навели су дрвопрерађивачи Плава

– Концесионар "Пеленгић трејд" је потписао уговор са Управом за шуме и тај уговор се мора поштовати. Концесионару се мора омогућити да поступи по том уговору. Такође, морају се испоштовати судска рјешења која су на снази, а на комисији је да утврди да ли је неко одступио од оног што је законом прописано, односно оног што је уговором дефинисано – нагласио је Стијовић.

Након састанка са министром Стијовићем дрвопрерађивачи са подручја Плава су апеловали да концесионар не улази у шуму која се простире у дијелу Чакора док комисија не изврши надзор и сачини извјешатај о оном што је затекла на терену.

– Уколико комисија, у којој треба да се нађу и представници дрвопрерађивача, буде радила независно и без притисака из одређених центара моћи, ми ћемо прихватити све што она буде констатовала. Међутим, ако примијетимо да ће у цијелој причи преовладати интереси и утицаји моћника који су свих ових година на немилосрдан начин крчмили државне шуме, ми ћемо се поново самоорганизовати и голим животима бранити ово мало дрвне масе што је остало иза концесионара. До тада апелујемо да концесионар не улази у шуме Чакора и тиме подгријава и овако напету ситуацију, јер ми смо одлучни да станемо накрај безакоњу са којим се суочавамо – навели су дрвопрерађивачи Плава.

Код шуме без шуме

Дрвопрерађивачи из Плава су јуче апеловали на надлежне институције да, поштујући препоруке о развоју сјевера Црне Горе, омогуће локалном становништву приступ државним шумама.

– Годинама у Плаву не може да се купи најобичнија даска, јер се дрвна маса одвози у друге општине, а локално становништво је принуђено да дрво за огрев купује у другим градовима. Значи ми смо код шуме без шуме, јер је привилегованим концесионарима са стране дозвољено да користе комплетну дрвну масу. У таквој ситуацији ни ми дрвопрерађивачи не можемо да дођемо до сировине за рад. Ако се овакво стање не промијени, ми смо приморани да затворимо фирме и да се селимо из Плава – истакли су дрвопрерађивачи.

Власник предузећа "Пеленгић трејд" Ратко Пеленгић је недавно казао да тражи да му се омогући да ради онако како је то дефинисано уговором који је склопио са Управом за шуме.

– Ја против грађана немам ништа, већ само тражим да ми се омогући да радим онако како је то дефинисано концесионим уговором и да се поступи по налогу правосудних органа и инспекцијских служби – навео је Пеленгић.

Основни суд из Плава недавно је донио рјешење о привременој мјери којом је наложено се да се уклоне барикаде са пута у мјесту Шип како би концесионар "Пеленгић трејд" могао да га користи за експлоатацију шуме са локалитета Јечмишта на Чакору. Управа за инспекцијске послове наложила је овом концесионару да, у складу са извођачким пројектом и програмом газдовања шумама, под хитно уклони посјечене дрвне сортименте из одјељења која се налазе у газдинским јединицама "Виситор" и "Чакор".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
12. maj 2024 09:41