/ -
24/10/2024 u 14:09 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Mještani Gornjeg Polja i Oraha obnovili spomenik

UBNOR i antifašisti Nikšića sa mještanima Oraha i antifašistima Gornjeg Polja posjetili su obnovljeni spomenik na Orahu.

Mještani i antifašisti Gornjeg Polja i Oraha su samoinicijativno obnovili i uredili spomenik posvećen poginulim komšijama uoči početka bitke na Sutjesci. Predsjednik UBNOR-a i antifašista Nikšića Slobodan Mirjačić zahvalio se mještanima što su obnovili i uredili spomenik ne dozvoljavajući da on propadne.

– U sklopu akcije obnovljena je i spomen-ploča na kući Radoša Batakavića u kojoj je od januara do juna 1944. godine bilo sjedište Narodnooslobodilačkog odbora Sreza Nikšićkog. Ovo još više iz razloga što smo svjedoci da danas malo ko više vodi računa o spomenicima posvećenim borcima NOR-a. Primjer mještana ovog kraja, koji su obnovili  spomenik, treba da služi kao primjer svima nama i bude putokaz drugima kako se treba odnositi i ponositi sa našim slavnim precima i spomenicima njima posvećenim – saopštio je Mirjačić.
On je naveo da je u noći između 22. i 23. maja 1943. godine došlo do žestoke borbe u selu Orah, u kojoj su učestvovali borci Pete proleterske crnogorske brigade i I proleterske dalmatinske brigade.

– U ovoj borbi poginulo je 16 naših komšija, praktično na domaku svojih kuća, među kojima i narodni heroj Aleksa Maksimović i njegovi drugovi Ljubo Nerić, Savo Knežević, Krsto Popović i drugi, kao i veliki broj njemaca. 

Poslije nepuna četiri sata borbe došlo je do povlačenja naših boraca. I sledećih nekoliko dana na ovim prostorima i prostorima Jasenovog Polja vodile su se žestoke borbe sa njemcima. Ovo je bio uvod u povlačenju naših jedinica prema Zelengori gdje će se sredinom juna odigrati najslavnija naša bitka – bitka na Sutjesci – naveo je Mirjačić. 

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
ТАГОВИ
GORNJE POLJEORASI
24. oktobar 2024 14:09