Мјештани блокирали фарму свиња / -Д.Љ.
20/10/2021 u 06:58 h
Danijela LjucovićDanijela Ljucović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Мјештани Грба блокирали капију фарме „Никсен Чавор“: Од блокаде не одустају, јер се проблеми гомилају

Тражимо од Министарства пољопривреде и од кабинета премијера Здравка Кривокапића да организују састанак са представницима Општине, привредницима и представницима мјештана да би се нашло адекватно рјешење за овај проблем, навео је Горан Ђуричковић

Тридесетак мjештана Грба и околних насеља окупило се јуче ујутро испред капиjе фарме свиња "Никсен Чавор" гдје су блокирали приступ запосленима с циљем да jош jедном укажу на свакодневне проблеме због неприjатних мириса. Мјештани су се, како наводе, окупили како би исказали незадовољство извјештајем ветеринарског инспектора Марка Шекарића.

Мјештанин Горан Ђуричковић истакао је да је блокада фарме њихов одговор на допис који је стигао из кабинета премијера Здравка Кривокапића и на извјештај инспектора Марка Шекарића од 7. октобра.

image

Горан Ђуричковић

-Д.Љ.

- Имамо извјештај од еколошке инспекторке Весне Зарубице од 25. јуна ове године, гдје каже да се на фарми због техничко-технолошких услова, неодржавања упојних јама, нечишћења објеката, испуштања отпадних вода и сепаратора појављују нус- мириси и шири се смрад. Имамо два снимка који су направљени прије два дана са одводне цијеви која се излива из кланице "Примато" у ријеку Зету. Шекарић је утврдио да се ове отпадне воде не испуштају у Зету већ да се преко сепаратора пречишћавају и као чисте воде одлазе у ријеку. На снимку се тачно може видјети да се не ради о тим водама, већ о измету стајњака – истакао је Горан Ђуричковић.

Он је навео да ће поднијети кривичну пријаву против Шекарића и тражити од Министарства пољопривреде и од кабинета премијера да организују састанак са представнцима Општине, привредницима и представницима мјештана да би се нашло адекватно рјешење за овај проблем.

- У супротном ћемо сваког дана да блокирамо фарму. Неколико радника је вјероватно било обавијештено да ћемо блокирати фарму, па су дошли раније, док су остали остали иза капије. Ово нема никакве везе с радницима, они су ту запослени као и сви ми који радимо за плату. Једино имамо проблем с власницима фарме и кланице, јер нам је живот угрожен радом тих објеката – навео је Ђуричковић.

И Драган Ђуричковић је истакао да се непријатни мириси шире и дању и ноћу.

image

Драган Ђуричковић

-Д.Љ.

-Ријечју, ово што се овдје дешава се може описати као лоповлук. Богати се неколико људи, држава им даје новац да побољшају услове, али овдје ништа није уложено. Новац је подијељен с онима који су им омогућили да га добију. С кланице се константно чује рика говеда, не може се опстати. Отворено је све, не знам какав је проблем да се затворе боксови. Скоро су три године откад протестујемо, а ни прошла ни садашња власт нијесу ништа предузеле да се ово ријеши. Имали смо састанке са предсједницом општине, али су они немоћни да нешто ураде. Мислим да је досад Чавор имао заштиту бивших министара пољопривреде Симовића и Ивановића и да су они највише одговорни за овакво стање. Обраћали смо се разним инспекцијама и институцијама, али када инспекције долазе у контролу на фарму, неко им јави тако да тада све буде како треба – казао је Драган Ђуричковић.

Ковачевић: Тражићу да се организује састанак наредних дана

Предсједница општине Зорица Ковачевић истакла је да се предсједнику Владе Здравку Кривокапићу обратила 20. септембра захтјевом да заједнички крену с рјешавањем проблема насталих услед начина функционисања фарме свиња "Никсен Чавор".

- Тражили смо да се изврши надзор од стране Управе за инспекцијске послове и Управе за безбједност хране. Извјештаје смо добили из кабинета предсједника Владе. У том допису смо констатовали да би добро било да се, када добијемо од надлежних инспекцијских органа потребне извјештаје, организује састанак с представницима локалне самоуправе, грађана, надлежних инспекција и органа, и власника фарме и кланице, на којем бисмо договорили које су даље мјере и активности и оставили одређене рокове. Међутим, ти рокови од мјесец дана који су мјештани дали су истекли и нијесмо добили термин за организацију састанка. Тражићу да се у року од ова два дана организује састанак – навела је Ковачевић.

Душко Ђуричковић је додао да су блокирали улаз у фарму у мањем броју и да нијесу хтјели да узурпирају породице већ само да власницима дају до знања и да их упозоре да ће наставити борбу.

image

Душко Ђуричковић

-Д.Љ.

- Протестоваћемо свако јутро, нико неће моћи ништа да унесе на фарму или да из ње изнесе. Ништа се до данас није ријешило по овом питању. Ако треба у пет ујутро с породицама и дјецом да устајемо и протестујемо, то ћемо и урадити, јер је ово превршило сваку мјеру – поручио је Душко Ђуричковић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 23:26