Приобалним путем саобраћају камиони носивости преко 50 тона / -М.Д.П.
14/12/2021 u 07:00 h
Mirjana PopovićMirjana Popović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Мјештани Муа и Прчања негодују: Камиони девастирају приобални пут

Дозволу за ванредни превоз издала је Општина Котор, за термин послије 19 сати, али камиони саобраћају стално, од јутра до мрака, истичу огорчени мјештани

Камиони, миксери, теретњаци ванредне тежине преко 50 тона, на десетине њих, свакодневно тутње већ девастираним приобалним путем Муо–Прчањ–Столив, наносећи велику штету архитектонском наслеђу и нормалном животу становника. Сви они одвозе земљу и довозе грађевински материјал за нови луксузни хотел на Марковом рту, притом стварајући несносну буку уз подрхтавање тла, закрчују саобраћај и прљају улице, а све то уз уредну дозволу Општине Котор. Деценијама је код зграде МУП-а стајала забрана проласка за камионе изнад десет тона у овом правцу, која је овдје "легално" прекршена.

image

Цеста полако тоне, улегнућа у асфалту

-М.Д.П.

– Канализација је постављена на дубини од четири метра и тампонирана пијеском, велике вибрације растресају тло, док морски таласи испирају пијесак и тако се пут урушава. Поткопавају се темељи наших кућа због огромних камиона и доводи у опасност наша безбједност – каже Мишо Кривокапић, предсједник Мјесне заједнице Муо, који је због овога тражио пријем код Владимира Јокића, предсједника Општине.

image

Зоран Бргуљан

-М.Д.П.

Мјештани Прчања су незадовољство исказали предсједнику МЗ Зорану Бргуљану, а Боро Мустур, предсједник МЗ Столив каже да кроз Доњи Столив камиони не пролазе.

image

Мишо Кривокапић

-Приватни архив

– Раније бих звао полицију да интервенише ако би прошао камион преко десет тона, а за ове који пролазе кроз Прчањ дозволе је дала држава, због важности градње хотела – истиче Мустур.

Старосједилац Станко Вујковић каже да се раније већ обраћао Управи за заштиту културних добара, упозоравајући на пукотине у спољном зиду породичне куће, које су се продубиле услед интензивног саобраћаја теретњака. Одговор, каже, није добио.

image

Станко Вујковић

-М.Д.П.

– Један кубни метар малтера тежак је око двије тоне, кубик пијеска је око 1.800 килограма, па се то да израчунати. Замислите терет кад ти камиони под оптерећењем закоче, све то мора неко знати и не дозволити ово, јер и мали потрес може проузроковати грдне последице. Ако прсну ове куће, било од земљотреса или чега другог, они који су ставили потпис на дозволу за пролазак камиона биће одговорни за то – упозорава Вујковић и додаје да су могли да изаберу и руту преко Тивта и Столива до Марковог рта.

– Са те столивске стране, 95 одсто пута је на каменом тлу, то би требало да знају људи од струке, архитекте, инжењери, статичари, који би требало да заштите интересе грађана – каже Вујковић.

Договорено да могућу штету надокнади инвеститор

– Са дозволом за ванредни превоз упознати су Дирекција за уређење и изградњу Котора, Служба за инспекцијске послове и Комунална полиција. Наведене службе у оквиру својих надлежности прате одвијање превоза на овом путу, као и поштовање одедби наведене дозволе.Такође, са њом су упознате и мјесне заједнице Муо, Прчањ и Столив, које су постигле договор са инвеститорима да представници обје стране једном у 15 дана обилазе терен и да све евентуалне неправилности и штете настале обављањем ванредног превоза инвеститор санира и отклони у што краћем року – истичу из Секретаријата за развој предузетништва, комуналне послове и саобраћај.

 

Из Секретаријата за развој предузетништва, комуналне послове и саобраћај саопштили су за "Дан" да је дозволу за пролазак камиона приобалним путем издала Општина Котор, те да се ради се о изградњи хотелског комплекса од пет звјездица Premium и Spa Resort, на површини већој од 31.000 квадрата, чији је власник компанија "Кролинг" из Даниловграда.

– Дозволу за овај ванредни превоз издала је Општина Котор, а у сврху доградње хотела у Столиву, који је препознат као значајна инвестиција за туристички развој Котора. Њоме је дефинисано да се превоз путем Муо–Прчањ–Столив обавља у вечерњим сатима (послије 19 сати), изузетно и у току дана, ако је то баш неопходно – стоји у одговору из Секретаријата, који је формирао стручну комисију за издавање дозволе. Сагласност на сву пројектну документацију дала је и Управа за заштиту културних добара, што укључује и могућност проласка возила вансеријске тежине.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 18:29