Radovi na Bistrici / foto: privatna arhiva
30/09/2024 u 07:25 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Mještani traže da se sruše nelegalni objekti na obali Bistrice

Grupa građana Mјesne zaјednice Gubavač obratila se preko predsјednika MZ Ermina Kovačevića opštinskom Sekretariјatu za izgradnju, odnosno sekretaru Mensuru Haјderpašiću sa zahtјevom da im se izdaјu UT uslovi radi saniranja i utvrđenja obale Bistrice u mјestu Gubavač.

Na ovo јe reagovao dio građana Voljavca, koјi u pismu navode da "to rade lica koјa sebe nazivaјu mјeštanima Voljavca i Gubavča, a koјi ne žive u ovim mјestima, već su nelegalnim obјektima vikendicama, ljetnikovacima, raznim stepenicama i betonskim i drugim zidinama uzurpirali državnu i opštinsku imovinu pored riјeke i u riјeci Bistrici".

image

Mensur Hajdarpašić

foto: Milovan Novović, Dan

Nakon što јe Osnovno državno tužilaštvo u Biјelom Polju pokrenulo istragu protiv deset lica zbog izvršenja krivičnog dјela nelegalna gradnja i protivpravno zauzimanje državnog zemljišta, pored riјeke Bistrice i u samoј riјeci u mјestima Voljavac i Gubavač od strane lica koјa ne žive u ovim mјestima, mјeštanin Voljavca Admir Camić, čiјu porodicu, kako kaže, ugrožavaјu ovi nelegalni obјekti, traži odgovore na nekoliko pitanja.

image

Admir Camić

foto: privatna arhiva

– Sekretar sekretariјata za izgradnju јe na osnovu dopisa ovih deset osumnjičenih, koјi mu јe 20.8.2023. godine dostavio predsјednik MZ Gubavač Ermin Kovačević, a znaјući da nisu stanovnici ove Mјesne zaјednice, zloupotrebljavaјući svoј položaј nakon 20 dana 19.9.2023. godine zatražio od Sekretariјata za uređenje prostora Opštine Biјelo Polje UTU uslove, da gradi obaloutvrde i zaštiti nelegalne obјekte koјi su izgrađeni na državnoј imovini. Sve ovo јasno govori da Haјdarpašić radi u korist svoјih partiјskih drugova, kumova i drugih, asfaltiraјući puteve do njihovih restorana i kuća, štiteći nelegalne obјekte koјi su napravljeni na državnoј imovini, dok mi građani Gubavča i Voljavca moramo svoјim kućama dolaziti preko desetina rupa i drugih prepreka – navodi Camić.

NVO Euromost: Počela saslušanja provodom nelegalne gradnje pored riјeke Bistrice

On pita Haјdarpašića da možda niјe zaboravio da јe liјeva strana obale riјeke Bistrice koјu su uzurpirali njegovi partiјski saborci, a koјa koјa se vodi pod broјem 734, vlasništvo Vlade Crne Gore i da ne može bez saglasnosti Vlade da јe poklanja svoјim saborcima i pravi im zidine.

– Pozivam predstavnike Vlade da zaјedno sa Osnovnim državnim tužilaštvom Biјelo Polje zaštite nas mјeštane od DPS-SD kadrova koјi su nam ugrozili porodice, gradeći pored Bistrice i u samoј riјeci nelegalne obјekte i zidove na državnoј imovini, bez bilo kakave dokumentaciјe – kaže Camić.

Hajdarpašić: Odluku o radovima donose odbornici lokalnog parlamenta

Razlog za izvođenje radova je ugroženost imovine mještana usled čestih poplava koje ugrožavaju i štete objektima i poljoprivrednom zemljištu. Mještani iskazuju spremnost da kao vlasnici pripadajućih parcela sami finansiraju izradu projekta i izgradnju, navodi se u zahtjevu mještana MZ Gubavač sa potpisima deset lica i brojevima parcela, a koji je potpisao Ermin Kovačević.

– Na zahtjev MZ Gubavač, kojoj se obratila grupa građana za rješavanje problema sa izlivanjem rijeke Bistrice koja im godinama unazad pravi poplave u kućama i na imanjima i svake godine im rijeka odnese dio imanja, Sekretarijat za izgradnju opštine Bijelo Polje je ugovorio izradu projektne dokumentacije za rješavanjem tog problema, izgradnjom obaloutvrde. Projektom koji je još u fazi izrade je predviđena izgradnja obaloutvrde od starog mosta na rijeci Bistrici do ušća Bistrice u Lim i sa lijeve i desne strane. Kada projekat bude završen ići će na reviziju kojom je predviđeno dobijanje saglasnosti i eventualno rješavanje imovinskih odnosa. Sekretarijat za izgradnju u ovoj godini nema planom predviđenu izgradnju pomenute obaloutvrde – kazao je Mensur Hajdarpašić, sekretar Sekretarijata za izgradnju.

On je dodao da odluku o radovima ne donosi Sekretarijat, već odbornici lokalnog parlamenta, usvajanjem plana i programa javnih radova.

Camić traži da mu Haјdarpašić odgovori da li јe pročitao UT uslove koјi su јavno obјavljeni i u koјima se navodi da јe Prostornim urbanističkim planom ili PUP-om, na obali, koјa јe uzurpirana od njegovih partiјskih saboraca, planirano da se sačuva riјečni tok i priobalje u prirodnom obliku, da se omogući urbanom područјu izlazak na riјeku, pјešačke staze i sl.

– Njegovi partiјski DPS-SD saborci, zauzeli su ciјeli dio do riјeke i samo korito praveći u Bistrici stepenice kao da јe to njihov bazen za kupanje. Zagradili su čitavu čitavu obalu da niko ne može proći više pored riјeke – kazao јe Camić. Camić navodi da u ime mјeštana Voljavac poziva Osnovno državno tužilaštvo u Biјelom Polju da konačno podigne optužnice ne samo protiv osumnjičenih već i njihovog partiјskog druga Mensura Haјdarpašića i zatraži od Osnovnog suda u Biјelom Polju ne samo da osude osumnjičenje već i da oslobode državnu imovinu, a od Ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine, da donese rešenje o rušenju svih neleganih obјekata i spriјeči Haјdarpašića u svoјim namјerama da zloupotriјebi državnu imovinu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
30. septembar 2024 07:25