Драган Никчевић не да напријед Марку Ковачевићу / фото: Ж.Ш.
03/08/2021 u 08:40 h
Biljana BrašnjoBiljana Brašnjo
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Мјештанин Кличева Драган Никчевић блокирао довоз смећа на депонију Мислов до, стоп и за Ковачевића

Схватам незадовољство грађана али истичем и бојазан да можда у овој читавој ситуацији постоји неки људски фактор и да га евентуално можемо препознати по онима који свих ових година нису сматрали за сходно да изађу да се буне, блокирају, а то чине сада, истакао је Марко Ковачевић

Након вишемјесечног пожара на депонији Мислов до ситуација се додатно искомпликовала након што је јуче мјештанин Кличева Драган Никчевић блокирао довоз смећа. До сметлишта је пропуштао само камионе са водом и пијеском којим локална управа покушава да санира пожар и барем привремено ријеши проблем који иначе траје скоро 20 година. Никчевић је истакао да је пут до депоније кроз његово имање, а због вишемјесечног пожара тврди да је са породицом напустио кућу која је у непосредној близини сметлишта. Како је рекао, новом предсједнику Скупштине општине Никшић Немањи Вуковићу понудио је да за одлагање смећа под закуп узму његову парцелу, која је стотињак метара од садашње депоније и тако ријеше проблем.

– Сад им све и да хоће не дам ни то, а ни да депонују отпад на Мисловом долу. Од пожара се не може живјети и нећу више да чекам да ријеше проблем. Могао сам данас довести овдје своју браћу, рођаке, али нисам хтио да неко не би рекао да је политика у питању, истакао је Никчевић.

Да је политика ипак пресудна потврдио је када је предсједику Општине Марку Ковачевићу забранио да обиђе депонију, истичући да "четнички предсједник" не може преко његове парцеле. Сви Ковачевићеви покушаји да поразговара са њим о конкретном проблему били су безуспјешни. Ковачевић је новинарима објаснио да од како су прије два мјесеца од својих претходника, који за решавање проблема депоније нису учинили ништа протеклих скоро 20 година, преузели функције покушавају да ријеше проблем.

– Схватам незадовољство грађана али истичем и бојазан да можда у овој читавој ситуацији постоји неки људски фактор и да га евентуално можемо препознати по онима који свих ових година нису сматрали за сходно да изађу да се буне, блокирају, а то чине сада. Морамо имати међусобно разумијевање, а онај ко га сада у ова два мјесеца нема, а имао га је у претходних 20 година, навлачи на себе огромну сумњу и ми ћемо у складу са тим поступати, нагласио је Ковачевић.

Перовић: За хаос ће одговарати претходна гарнитура власти

Директор Еколошког покрета "Озон" и члан комисије Александар Перовић казао је да је за ситуацију на депонији одговорна претходна власт.

– Прије десет година тужилаштво није препознало нашу иницијативу да се реагује. Ми ћемо сада покренути другу сходно Закону о одговорности у штети учињеној животној средини коју је Агенција коначно покренула ове године када је дошло до промјене власти. Стога да упозорим претходне двије гарнитуре власти у Никшићу да их нећемо заборавити, ни предсједнике Општине, ни директоре Комуналног предузећа и све оне који су довели до ове ситуације, најавио је Перовић.

Предсједник СО је додао да са ресорним министарством интензивно раде на рјешевању проблема.

– Радује ме слобода мјештана који је у ранијем периоду нису имали, али је и јасно о чему се овдје ради. За рјешевање депоније препрека је била претходна власт, која је и мјештане држала у страху, рекао је Ковачевић додајући да ће до краја мандата ријешити депонију.

Разматра се могућност градње Рециклажног центра, а формирана је и комисија која у Никшићу ради на изналажењу друге привремене локације за депонију.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 15:19