Општина Никшић прошле године премашила планирани буџет / -Ж.Ш.
07/06/2022 u 06:40 h
Biljana BrašnjoBiljana Brašnjo
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

На рачуну Општине Никшић скоро седам милиона депозита

Ако гледамо по средствима која имамо на рачуну, онда смо најбоља Општина у Црној Гори. Ипак, ситуација је комплексна и мора се сагледати са више аспеката, каже Зоран Шошкић, секретар Секретаријата за финансије, развој и предузетништво

Завршни рачун буџета Општине Никшић за прошлу годину, о којем ће расправљати одборници на сједници заказаној за 17. јун, показао је да је локална самоуправа премашила план. Буџет за 2021. годину био је планиран на 23,5 милиона еура, али је у одлуци у завршном рачуну наведено да је лани остварено око 26,1 милион еура. Током прошле године укупно извршени издаци износили су 19,2 милиона, док је депозит на рачуну Општине близу седам милиона еура. Секретар Секретаријата за финансије, развој и предузетништво Зоран Шошкић истиче да су одложили раније планирани ребаланс буџета због донације од два милиона од Града Београда.

image

Зоран Шошкић

Б.Б.

-Ако гледамо по средствима која имамо на рачуну, онда смо најбоља Општина у Црној Гори. Ипак, ситуација је комплексна и мора се сагледати са више аспеката, посебно кроз призму геополитичке ситуације, онда и привредне и у Црној Гори, а посебно у Никшићу, истакао је Шошкић.

„Водовод” годину завршио са минусом од 169.000 еура

Зоран Шошкић каже да не могу бити задовољни пословањем општинских предузећа, иако их је већина прошлу годину завршила у плусу. Најтежа ситуација је у "Водоводу" гдје је 2021. година завршена са губитком од око 169.000 еура.

- Некада најуспјешнија фирма у Никшићу готово да је уништена захваљујући претходном менаџменту који ће морати да одговара за то.Нови директор предузима све мјере да спаси предузеће, али је питање колико ће успјети у томе. Ми смо им на име позајмице уплатили 100.000 еура, али с обзиром на ситацију у предузећу мораћемо им дозволити повећање цијена воде и других услуга - најавио је Шошкић.

Општина је у прошлој години остварила око 9,8 милиона еура сопствених прихода, законом уступљени приходи су близу четири милиона, од донација и трансфера имали су 7,6 милиона од чега је од Егализационог фонда око 5,2 милиона, док су пренесена средства из претходне године око 4,7 милиона еура. Шошкић истиче да су с обзиром на ситуацију штедјели и рационално трошили.

-Ако се узме у обзир да смо управљање Општном преузели са 31 милионом еура обавеза, додатних око два милиона које нам је бивша власт прије избора наметнула разним програмима и чињеницом да још не знамо колико ћемо морати да платимо по основу судских трошкова, онда смо добри. Кад смо дошли било је 1,5 милион еура на рачуну Општине што за ову локалну управу не представља ништа. Морамо се рационално и домаћински понашати, од нас директно и индиректно зависи око 1.200 радника, ако ми станемо стаће цијели Никшић, сматра Шошкић.

Током прошле године, рекао је он, успјели су затечени дуг да смање за близу три милиона еура и исфинансирају програме и пројекте које је увела бивша локална власт, као и додатне које је нова поставка у Општини увела.

-Најликвиднија смо Општина у Црној Гори, измирујемо редовно све своје обавезе, а наслиједили смо огромне обавезе и занемарљиво мало средстава. Бивши су се трудили да потроше што се потрошити може, да ам отежају, али смо ми ситуацију консолидовали. Успјели смо од августа да наплатимо преко 6,5 милиона еура за порезе на непокретност, и остали локални приходи су наплаћени више од плана, истакао је Шошкић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 09:34