Народна кухиња биће у објекту некадашњег Дома војске / -Б.Је.
20/02/2022 u 06:40 h
Božidar JelovacBožidar Jelovac
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Народна кухиња у Пљевљима у функцији до краја априла

Ако су неки Пљевљаци у протеклом периоду постали милионери, онда и они осиромашени заслужују да добију народну кухињу и макар један оброк бесплатно, каже Милан Лекић, извршни директор Рудника угља

Пљевља ће до краја априла добити народну кухињу која се отвара како би се помогло свим онима који имају изузетно лоша примања или их уопште немају и налазе се у веома тешком материјалном положају. Припрема оброка и рад народне кухиње биће организован у кухињи некадшњег Дома војске, а дистрибуција ће се вршити према договору са корисницима. Покретач идеје отварања народне кухиње у Пљевљима је Рудник угља чији је одбор директора донио одлуку да се за отварање и рад овог сервиса издвоји 35.000 еура.

- Идеју отварања народне кухиње подржала је и локална управа са истим новчаним износом, па могу рећи да сада за почетак имамо затворену финансијску конструкцију - казао је за "Дан" Милан Лекић, извршни директор Рудника угља и предсједник Организационог одбора за отварање народне кухиње.

image

Милан Лекић

-Б.Је.

Лекић је подсјетио да су поред њега чланови Организационог одбора, директорица Центра за рад и социјално старање, Тамара Бајевић, љекар Дарио Вранеш, независни одборник у пљеваљском парламенту Предраг Цвијовић, а у име локалне управе Мерсудин Халиловић.

-У наредном периоду Организациони одбор ће организовати и донаторски скуп. Окупићемо велики број привредника, како би се скупило довољно средстава за несметан рад народне кухиње - додаје Лекић и појашњава да сада теку радови на сређивању и адаптација простора за рад народне кухиње.

-Имаћемо квалитетно уређен простор у објекту некадашњег Дома војске, тако да ће најкасније до краја априла нареодна кухиња почети са радом - каже Лекић.

Сиромаштво у сталном порасту

Током прошле године у Пљевљима је чак 933 пензионера примало најнижу пензију од свега 147 еура. Посебно је занимљиво да је на почетку прошле године било 912 пензионера са најнижом пензијом а да се тај број до августа увећао на 933. Поред пензионера са најнижом пензијом, неколико стотина породица прима матерјално обезбјеђење породице, а око хиљаду Пљевљака добија помоћ из Општинске организације Црвеног крста.

Број запослених је са око 12.000, колико их је било 1987. године, до краја прошле године опао на свега четири и по хиљаде, док је број незапослених у сталном порасту.

Према његовим ријечима, у последњим деценијама пљеваљском становништву је причињено много неправде. Многи су остали без посла преживљавајући многе недаће. Са друге стране један број Пљевљака се обогатио.

-Постоје тврдње да се једна значајна група наших Пљевљака, као и њихових пријатеља, обогатила и да су постали милионери. Ако су они постали милионери, онда они осиромашени заслужују да добију народну кухињу и да имају макар један оброк бесплатно - истиче Лекић и додаје да га је то подстакло да покрене иницијативу за отварање народне кухиње.

- Није уреду, или боље речено, срамота је да у Пљевљима има људи и породица које буквално гладују. Нажалост сада имамо таквих суграђана, али то морамо промјенити. Није тешко ситуацију окренути на добро ако имате добру вољу,а Пљевљаци су ријешили да мјењају ситуацију на боље. Првенствено морамо прво помоћи онима који су најуугроженији - закључује Лекић.

Он је изразио наду да ће идеју отварања народне кухиње помоћи бројни донатори.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 12:40