Zvicer / DAN
10/09/2024 u 16:21 h
Željko ŠapurićŽeljko Šapurić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Nepoznata bolest uništila dio stada Jovana Zvicera: Uginulo mu 15 ovaca, nalaze čeka već sedam dana

Nakon što je kju groznica desetkovala krda goveda u Danilovgradu i Nikšiću, zasad nepoznata bolest prorijedila je i stado ovaca poljoprivrednika iz Nikšića Jovana Zvicera, kojem je u poslednje dvije nedjelje uginulo petnaestak ovaca. Poznato je da se kju groznica može pojaviti i kod ovaca.

Zvicer, čija se kuća i imanje nalaze u selu Bajov Do, koje pripada mjesnoj zajednici Trubjela, kaže za naš list da je veoma zabrinut za svoj stočni stočni fond koji čine 20 goveda, 120 ovaca i tri konja.

Farmeri zabrinuti zbog kju groznice: "Situacija tužna, država da pomogne"

– Na samo nekoliko dana prije uginića ovce su se ponašale normalno, ali su posljednja tri dana mirovale i nijesu pasle, da bi potom treći dan uginule. Prošle nedjelje dolazila je inspektorka i uzela uzorke iz unutrašnjih organa uginulog ovna. Slično je uradio i veterinar, koji je od uginulog jagnjeta uzeo uzorke i ponio ih na analizu. Već nedjelju dana nemam nikakvu povratnu informaciju, da znam od čega su mi naprasno uginule tolike ovce. Ovo je vrlo ozbiljna situacija, ne znam šta da radim, ovce koje pazim i domaćinski držim nestaju gotovo svakodnevno, kazao je Zvicer za "Dan".

On strahuje da se bolest ne prenese i na njegova tri konja i dvadesetak goveda.

– Ako se utvrdi da je u pitanju neka zarazna bolest koja je prouzrokovala uginuće mojih ovaca, to će biti katastrofa, jer se bojim da će se prenijeti i na moje konje i goveda. Sve ti prosto, ali strahujem da se ne prenese i na ljude. Mislim da bi ovaj moj slučaj trebalo mnogo ozbiljno shvatiti i ako je moguće što brže reagovati, jer ako ova bolest uhvati maha i proširi se, biće to prava katastrofa – upozorio je Zvicer.

Bakterijsko oboljenje

Kju groznica je akutno bakterijsko oboljenje praćeno visokom temperaturom (febrilnost), uzrokovano rikecijama. Početak može biti iznenadan, praćen drhtavicom, glavoboljom, slabošću, malaksalošću... Postoje velike razlike u težini kliničke slike i u trajanju oboljenja.

Prirodni rezervoari su ovce, goveda, koze, mačke, psi, neke divlje životinje, ptice i krpelji u kojima se odvija transovarijalno transstadijalno prenošenje i koji učestvuju u ciklusu prenošenja među glodarima, većim životinjama i pticama.

Prijavljuje se na svim kontinentima. Obično se prenosi vazdušnom diseminacijom rikecija koje se nalaze u prašini, sa površina kontaminiranih placentnim tkivom, porođajnim tečnostima, ekskretima inficiranih životinja u pogonima u kojima se obrađuju inficirane životinje ili nusprodukti, kao i u prostorijama za autopsiju.

On je naglasio da bi se sva stoka ubuduće morala vakcinisati jer su posljednjih godina razne bolesti, između ostalih i "plavi jezik", desetkovale mnoga stada po Crnoj Gori.

– Zasad ne vidim da je neka ovca ili govedo nešto oslabilo, sve je normalno. Ima ovaca koje su mršavije od ostalih, ali to nije nikakav pokazatelj da se radi o nekoj bolesti. U početku sam pomislio da su mi ovce zaražene metiljem, ali kada se zakolje i laik može da vidi da to nije u pitanju. Koliko se ja razumijem, ova bolest napada pluća životinja i od toga poslije nekoliko dana uginu. Nijesam siguran, ali to je neka moja pretpostavka, jer sam vidio da nema metilja, niti nekih drugih parazita u crijevima. Šta je bilo bilo je, daj Bože samo da se na ovome završi – nada se Zvicer, koji živi sam u staroj porodičnoj kući u selu Bajov Do.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. septembar 2024 17:37