Otvorena Prva ljetnja škola ruskog jezika / - ŽELJKO ŠAPURIć
31/07/2024 u 16:27 h
Željko ŠapurićŽeljko Šapurić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Nikšić: Otvorena Prva ljetnja škola ruskog jezika

Danas je u Nikšiću u organizaciji ruske humanitarne misije, Eparhije budinljansko-nikšićke, Ruskog centra za kulturu iz Beograda i Društva crnogorsko-ruskog prijateljstva „Sveti Đorđije“ iz Nikšića, svečano otvorena Prva ljetnja škola ruskog jezika.

Na ceremoniji svečanog otvaranja škole ruskog jezika prisustvovali su ambasador Ruske federacije u Crnoj Gori Vladislav Maslenikov, predstavnica ruske humanitarne misije profesorisa Nadežda Konrad i predstavnik ruskog centra za kulturu Beogradu Pavel Bušujev. U ime Društva „Sveti Đorđe“ prisutne je pozdravio Velimir – Lule Kasalica, koji je polaznicima Škole poželio puno uspjeha u učenju ruskog jezika.

image

Otvorena Prva ljetnja škola ruskog jezika

- ŽELJKO ŠAPURIć
image

Otvorena Prva ljetnja škola ruskog jezika

- ŽELJKO ŠAPURIć

Ambasador Rusije u Crnoj Gori Vladislav Maslenikov je istakao da je ovo jedan od poslednjih događaja na koji on prisustvuje jer se njegov diplomatski mandat u Crnoj Gori ubrzo završava.

- Ovo je vrlo dobra stvar za Crnogorce koji žele da uče ruski jezik bilo da počinju od „nule“ ili kontinuirano uče ruski jezik. Smatram da je ova Škola dobar korak u pravcu da jačamo naše viševjekovne odnose i viševjekovnu bliskost istorijsku, duhovnu, kulturnu između naroda Rusije i Crne Gore. Nadam se da će buduće diplomate produžiti ovu tradiciju ljetnje škole ruskog jezika i sve ostale tradicionalne aktivnosti koje su uspostavljene između naše dvije države, rekao je ambasador Masenikov.

Predstavnda ruske humanitarne misije Nadežda Konrad, profesor ruskog  jezika je rekla da je ona ovakve kurseve već imala u Kini, Indiji, Palestini i Srbiji

- Sada sam u Crnoj Gori sa puno iskustva u ljetnjim školama ruskog jezika. Imam i neke inovativne ideje sa ljudima koji već govore ruski jezik da osnujemo  međusobni razgovorni klub. Ovo je naš prvi projekat ovakve vrste u Crnoj Gori, rekla je Konrad.

Predstavnik ruskog  centra za kulturu u Beogradu Pavel Bušujev je govorio o značenju ruskog jezika i jednoj apsurdnoj situaciji da se ruski jezik sve manje izučava u školama, a da realno ima sve više ljudi koji govore ovaj jezik i koji žele da ga izučavaju.

Ljetnja škola ruskog jezika radiće u tri grupe i trajaće tri nedjelje. Do sada se prijavilo pedesetak polaznika, koji će u popodnevnim časovima, od 18 do 21 čas u Društvu crnogorsko-ruskog prijateljstva „Sveti Đorđe“ pohađati nastavu. Jedan od polaznika Prve ljetnje škole ruskog jezika je i episkop Metodije, vladika budimljansko.-nikšićki.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. septembar 2024 19:28