Slobodna zona za pse u Nikšiću / - ŽELJKO ŠAPURIć
27/06/2024 u 16:17 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Nikšić: Počeli radovi na izgradnji slobodne zone za napuštene pse lutalice

Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević i Skupštine Nemanja Vuković sa sardanicima juče su u Studenačkim glavicama ozvaničili početak radova na isgradnji slobodne zone za napuštene kućne ljubimce.

Zona će biti izgrađena na površini 20.000 kvadratnih metara. Vrijednost investicije je 75.000 eura koje će finansirati Opština Nikšić, a rok završetka je 60 dana.

Prvi čovjek Opštine Marko Kovačević je istakao da jo ovo uspjeh  kompletne lokalne uprave, koja je pronašla način da se konačno riješi ovaj višedecenijski problem.:

- Sa ovom lokacijom problem pasa lutalica biće riješen na adekvatan način. Zahvalam sam svima, ali Sekretarijatu za komunalne djelatnosti i saobraćaj dugujem posebnu zahvalnost. Imali smo odličnu sardanju i sa NVO sektorom i udruženjima za zaštitu životinja. Ovo je još jedan lijep primjer kako se ove stvari zajednički mogu povoljno riješiti. Svi smo zaista dali sve od sebe kako bi se u našem gradu konačno riješio problem pasa lutalica - rekao je Kovačević, koji je dodao da je šinterska služba dobila specijalizovano vozilo i mode puške za bezbjedno hvatanje pasa lutalica.

Predsjednik Skupštine Nemanja Vuković je istakao da se konačno riješeva veliki problem koji ne datira od juče već godinama i godinama unazad.

- Vidimo ovih dana da nam neki drže lekcije kako da riješimo neki problem, a oni isti nijesu znali da ih riješe. Mi smo tri godine radili na ovom projektu kako bi ga uskladili sa svim standardima, da bi se napravili najbolji uslovi za napuštene životinje. Na 20.000 metara kvadratnih izgradićemo prihvatilište za pse lutalice i time riješti problem nebezbjednosti naših sugrađana. Riješićemo i problem budžeta s obzirom na to da smo godišnje isplaćivali oko 300.000 eura na osnovu tužbi za ujede pasa lutalica. Pravi se jedno potpuno prirodno stanište za napuštene kućne ljubimce, a time će i naš grad biti još sigurnije mjesto za stanovanje, a to je i naš cilj da Nikšić bude najljepše mjesto za život u Crnoj Gori - rekao je Vuković.

Sekretar Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj Vidak Krtolica je rekao da je ispoštovana sve procedura oko dobijanja potrebne dokumentacije za izgradnju slobodne zone za napuštene životinje.

- Ove godine će konačno biti riješen problem pasa lutalica. Čitava investija ovoga posla je finansirana iz budžeta naše opštine. Mi smo u saradnji sa NVO Korina počeli popis vlasničkih pasa, a ove godine prvi u Crnoj Gori vršimo i popis pasa lutalica, tako da ćemo imati i tačan broj svih pasa u Opštini Nikšić. Pozivam državu da pozove i pomogne ostale opštine u Crnoj Gori da rešavaju problem pasa lutalica, onako kako ga Nikšić rešava. Bez pomoći države ovaj problem je teško riješiti. Više puta sam pričao o dovođenju pasa lutalica iz ostalih opština u Nikšić. Svaka opština u Crnoj Gori mora da čipuje svoje pse lutalice, kako bi znali ako ih neko drvede iz koje su opštine dovedeni. Uprava policije mora da sankcioniše one ljude koji iz drugih opština dovoze pse lutalice u naš grad. Azil za pse u Bresticama i dalje će raditi u sklopu ovoga azila, odnosno slobodne zone. Kada se izgradi ova slobodna zona biće to najveći azil za pse u Evropi. Za ovaj naš posao koji smo danas ozvaničili već dobijamo visoke ocjene i pohvale od okolnih država, jer je kapacitet ove slobodne zone od 500 do 600 pasa - rekao je Krtolica.

Građani Nikšića moraju da shvate da se ovaj problem ne može preko noći riješiti, rekla je veterinaraka Saška Krivokapić.

- Ako planski budemo rješavali problem i ako strategiju budemo pratili na pravilan način, negdje možemo da kažemo da ćemo za pet godina imati sređenu situaciju - kazala je Krivokapić.

Kako je naglasila da je pohvalno to što u poslednjih nekoliko godina imaju otvorena vrata što se tiče Opštine Nikšić koja je prepoznala problem napuštenih pasa lutalica.

- Ako ne zaustavimo odbacivanje pasa i štenadi problem nećemo riješiti. Odbacivanje pasa riješićemo kaznenom politikom koju će sprovoditi Opština u saradnji sa državnim organima, gdje će se neke zakonske odredbe morati mijenjati da bi opštinski organi mogli da rade na pravi način. Odbacivanje štenadi se veoma lako rešava- sterilizacijom i kastracijom vlasničkih pasa“, kazala je Krivokapić dodajući da će Opština davati subvencije za sterilizaciju vlasničkih pasa.

Tijana Kovačević iz NVO Korina ističe da je ovo ambiciozan projekat i veliki poduhvat Opštine.

- Jako je bitno da na ovom mjestu imamo ljude koji imaju iskustvo u kinologiji, odnosno vođenju prihvatilišta. Mi ćemo kroz naše iskustvo i naše kontakte koje imamo sa evropskim organizacijama pokušati da damo svoj doprinos. Treba ići polako, korak po korak i kada jednoga dana izađemo na ulicu, vidimo koliko smo toga uradili - rekla je Kovačević.

Кovačević: Аplikacija "City and me" doprinijeće boljoj komunikaciji sa građanima

 

 

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
27. jun 2024 17:00