На подручју Васојевића све рјеђа стада оваца / -Д.Ј.
25/04/2022 u 06:25 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ниске откупне цијене раскрчмиле стада у андријевичким селима

Људи бјеже од ове дјелатности и умјесто да држе стоку, варенику у тетрапаку купују у продавницама – каже Милутин Ђурковић предсједник Мјесне заједнице Краље

Подаци са терена јасно указују да је на подручју Андријевице сточни фонд десеткован у односу на минула времена и да је у селима испод Комова све мање оних који се озбиљно баве сточарством. Општа оцјена мјештана је да су ниске откупне цијене и неред на тржишту у доброј мјери кумовале да се драстично смањи број оних који показују интересовање да се баве традиционалним дјелатностима. Истичу да ни модерне технологије и подстицајне мјере које држава нуди нијесу у значајној мјери допринијеле да дође до јачања и умножавања газдинстава на простору Васојевића.

- Држава и локална управа на бројне начине, а прије свега кроз набавку механизације и давање повољних кредита, настоје да подстичу развоју сточарске производње на подручју Васојевића. Међутим, то очогледно не даје неке значајније резултате, јер се из дана у дан суочавамо са смањивањем сточног фонда. Додуше имамо усамљене појединце који држе доста стоке, али већина некадашњих торова и штала у нашим домаћинствима су празни. Све се то дешава јер не постоји сигурност да ће сточари своје тржне вишкове пласирати по некој реалној цијени. Зато људи бјеже од ове дјелатности и умјесто да држе стоку, варенику у тетрапаку купују у продавницама – каже Милутин Ђурковић предсједник Мјесне заједнице Краље.

А да је сточни фонд заиста у опадању свједочи и модерна сточна пијаца у Андријевици изграђена 2006. године на обали ријеке Злоречице. И поред тога што је пијаца, уз улагања од преко 50.000 еура, урађена по савременим стандардима, са штандовима и вагом за мјерење стоке, као и пратећим објектима и опремом, њене капије годинама стоје затворене.

- Затворена сточна пијаца у Андријевици најбоље одсликава стање у сектору сточарства. Неорганизовани откуп све више смањује сточни фонд - наглашава сточар из села Коњухе Жарко Пајовић.

И седамдесетосмогодишњи сточар Милутин Шошкић наводи да из године у годину опада интересовање за бављењем сточарством.

- У последње вријеме ја сам једини становник села Улотина који издиже са стоком на планину. Имамо путеве до катуна и друге бројне погодности, али друштво ипак није на прави начин успјело да стимулише поспјешивање сточарства – закључује Шошкић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 22:44