До Коњуха и околних села могуће доћи само таксијем / Д.Ј.
06/05/2022 u 06:20 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Поткомовска села деценијама без јавног превоза

Расписивали смо конкурс за додјелу линија у приградском линијском превозу али се нико није јављао, одговарају из Општине Андријевица и обећавају да ће настојати да на неки други начин ријеше ово питање

Становници општине Андријевица деценијама се суочавају са проблемом који се тиче функционисања јавног превоза. Тако су, између осталих, мјештани поткомовских села Јошанице, Јапана, Коњуха, Кошутића, Ђулића, Цецуна, Кути и Бојовића принуђени да се сами сналазе кад је у питању превоз до града. По њиховим тврдњама то је још један разлог више што локално становништво масовно напушта завичај. Истичу да је неопходно да се што прије обезбиједи возило које би вршило превоз путника са овог подручја.

- Некад су од Берана до Коњуха саобраћали аутобуси и комби возила по неколико пута дневно и сви су били пуни путника. Данас нема и аутобуса ни комбија. Народу на услузи једино стоје таксисти који своје услуге наплаћују знатно више него што би коштала аутобуска карта. То указује да смо на подручју Андријевице прије три деценија имали далеко уреднији и организованији превоз путника и ђака него данас, што свакако утиче да се поспјеше сеобе народа са ових простора. Зато би било неопходно да се према селима испод Комова што прије поново успостави јавни превоз. Једно од рјешења је да локална управа у сарадњи са државним институцијама набави возило које ће вршити те услуге. Сматрам да за нас у овом тренутку нема важнијег улагања – истиче Вера Ћирић предсједница Мјесне заједнице Коњухе.

Траже и да се поново активира рад амбуланте

Мјештани су, уз бројне друге захтјеве, затражили од надлежних институција да изнађу могућност да се у Коњусима поново успостави рад некадашњег медицинског пункта.

-У Коњусима је некада постојала амбуланта. У њој је, уз повремени долазак љекара, стално радила медицинска сестра. У тој амбуланти су медицинске услуге добијали бројни мјештани, не само Коњуха него и сусједних села, што је за народ овога подручја било од изузетног значаја. Међутим, ова амбуланта годинама стоји затворена, што свакако не стоји уз причу да се посебна брига води о руралном подручју. Ми смо поднијели захтјев надлежним органима да поново отворе амбуланту у Коњусима и хоћемо да се надамо да ће се нашим захтјевима позитивно одговотити – наглашава Вера Ћирић.

Из локалне управе одговарају да су редовно расписивали конкурс за додјелу линија у приградском линијском превозу путника на подручју општине Андријевица али да се нико није јављао. Тврде да је разлог за то недостатак путника и нерентабилности појединих линија.

- Расписивали смо тендере за превоз путника. Право учешћа на тим конкурсима имају привредна друштва, или предузетници који су регистровани за обављање ове дјелатности и посједују лиценцу за обављање градског и приградског линијског превоза путника и изводе лиценце за возила издате од стране надлежног органа. Раније су одређени превозници вршили превоз путника према Коњусима, али у последње вријеме нема интересената за ову делатност, највјероватније због нерентабилности. Но, и поред тога настојаћемо да, руководећи се интересима грађана, на неки други начин ријешимо ово питање –саопштавају из локалне управе.

Мјештани тврде да се, поред тога што нема јавног превоза, не придаје довољно пажње ни одржавању и поправци локалног пута Андријевица–Коњухе и да ће се у то увјерити свако ко се том саобраћајницом упути према селима испод Комова.

–Поред тога што смо лишени јавног превоза лишени смо и добрих путева на подручју Коњуха. Коловоз је на више мјеста толико оштећен да представља праву опасност за све учеснике у саобраћају. Велики број клизишта је условио да поред рјечних корита дође до сужавања коловозне траке и појаве огромних кратера. И поред бројних захтјева мјештана, та клизишта годинама нико не покушава да санира због чега смо лишени одговарајуће комуникације са градом. Зато је у зимском периоду немогуће адекватно очистити пут од снијежних падавина. Све то указује да је више него дрско што су села испод Комова овако запостављена и маргинализована – нагласио је Свето Бабовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 01:25