/ - FOTO: PR CENTAR
22/04/2024 u 14:26 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Niz ekoloških akcija širom Crne Gore povodom Dana planete Zemlje

Ministarstvo turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, organizovalo je niz ekoloških akcija u više crnogorskih gradova povodom 22. aprila - Dana planete Zemlje.

Akcije su organizovane u saradnji sa Agencijom za zaštitu životne sredine, deponijama “Livade” i “Možura”, Komunalnim preduzećem, Opštinom Tuzi i nevladinim sektorom, prenosi PR Centar.

Direktor Direktorata za ekologiju u Ministarstvu turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, Balša Bajagić, kazao je da ovogodišnji Dan planete Zemlje sa temom “Planeta protiv plastike“, podstiče pojedince da preduzmu konkretne korake ka smanjenju njihovog ekološkog otiska.

- Zato smo danas organizovanjem čišćenjem korita Cijevne, mapiranjem ispusta otpadnih voda u Zetu, ozelenjavanjem obrazovnih ustanova u više crnogorskih gradova, uređenjem dvorišta oko Agencije za zaštitu životne sredine, kao i brojnim drugim akcijama u više crnogorskih gradova, obilježili ovaj važan Dan za našu planetu Zemlju - rekao je Bajagaić.

On je podsjetio da je nedavno usvojen novi Zakon o upravljanju otpadom, čime se uređuju mnoga važna pitanja, uključujući i problem plastike.

- Jedna od ključnih mjera koje smo uveli je zabrana stavljana na tržište proizvoda od razgradive plastike, kao i određenih plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu. Svjesni smo štetnih uticaja ovih proizvoda na naše vode, životinjski svijet i čitav ekosistem. Zakon transponuje najbolje evropske prakse, a jedna od njih je i Program proširene odgovornosti proizviđača, koja za cilj ima mjere koje obezbjeđuju da proizvođači, odnosno uvoznici  proizvoda  snose odgovornost u  čitavom životnom vijeku proizvoda koje stavljaju na tržište  jasan je Bajagić.

Prema njegovim riječima, u Glavnom gradu, kao i ostalim djelovima Crne Gore prisutan je veliki problem sa odlaganjem otpadnih guma.

- Otpadne gume predstavljaju ozbiljan problem, naročito ako dođe do njihovog paljenja, što drastično narušava  kvalitet vazduha, kroz emisiju produkata sagorijevanja. Čak i bez njihovog paljenja, posebno ako su nepropisno sakupljene ili odložene mogu direktno ili indirektno ugroziti ljudsko zdravlje i životnu sredinu - objasnio je Bajagić.

Kazao je da je obaveza svih da poštuju zakone i sprovode ih efikasno i dosljedno.

- U tom cilju, pozivamo sve građane i privredne subjekte da se pridruže našim naporima u borbi protiv zagađenja životne sredine. Prihvatanjem ovakvih inicijativa, pojedinci mogu doprinijeti stvaranju otpornijeg i ekološki svjesnijeg svijeta, otvarajući put održivoj budućnosti. Neka Dan planete Zemlje bude podsjetnik da je svaka akcija važna te da zajedno možemo stvoriti pozitivne promjene za našu planetu - poruka je Bajagića.

Povodom Dana planete Zemlje organizovano je ozelenjavanje dvorišta u nekoliko škola i vrtića širom Crne Gore, uključujući škole "Vuko Jovović" i "Njegoš" u Danilovgradu, Osnovnu školu "Druga osnovna škola" u Budvi, Osnovnu školu "Milan Vuković" u Herceg Novom, škole "Marko Miljanov" i "Risto Ratković" u Bijelom Polju, Osnovnu školu "Vuk Karadžić" u Beranama, vrtić u sklopu Resursnog centra i vrtić "Đina Vrbica" na Zabjelu, Podgorica, uz dodatne prezentacije o važnosti ekoloških inicijativa.

Ministarstvo turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera u edukativnom centru Centra za zaštitu i proučavanje ptica, organizovalo je i radionice za djecu iz Osnovne škole „Vuko Jovović“ iz Danilovgrada i Osnovne škole „Milorad Musa Burzan“ iz Podgorice na temu “Korisni mikroorganizmi i njihova upotreba u tretmanu prečišćavanja voda na primjeru rijeke Zete (EM Tehnologija)”.

Direktorica Direktorata za klimatske promjene i zaštitu prirode u Ministarstvu turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, Tamara Brajović, kazala je da je organizovan ekološki čas o zaštiti prirode i zaštićenim područjima, a sve u cilju poziva mladima da više nego ikada čuju i prenesu drugima koliko je važno da shvatimo da smo u eri gdje planeti više nego ikad treba pomoć svih nas.

- Sa svih strana dobijamo veliki broj informacija stručnjaka da je planeta ugrožena ii da se moramo drugačije odnositi prema planeti i  shvatiti da svaki pojedinac mnogo može da pruži. U tom kontekstu smo danas ovdje u prostoru Centra za zastitu i proučavanje ptica i predstavnikom firme EMCG Borisom Jabučaninom, koji će djecu da nauči kako da prave specijalno osmišljene kugle, koje sadrže žive mikroorganizme, koji se hrane zagađujućim materijama, koje su, nažalost, prisutne u rijeci Zeti i na taj način umanjiti i neutralisati zagađenje - objasnila je Brajović.

Dodala je da je, iako je u pitanju zaštićeno područje, rijeka Zeta pod velikim pritiskom zagađenja, a čovjek joj je najveći neprijatelj.

- Jako je važno da lokalne zajednice shvate koliko zaštićena područja nisu ograničenje, nego mogućnost i ogroman potencijal. To ne znači samo da ne možemo ništa raditi u zaštićenom području, nego korišćenju tog divnog resursa prirode treba pristupati na drugačiji način - rekla je Brajović.

Nakon zajedničkog pravljenja kugli, svi zajedno su bacili kugle u rijeku Zetu, sa namjerom da je očiste od svega što joj ne pripada.

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine, Milan Gazdić, ukazao je da su otpadne gume veliki problem u Crnoj Gori i da je danas oko 300 guma iz zaštićenog područja Cijevne deponovano na Deponiju "Možura".

- Ovo je samo jedna od akcija koje danas realizujemo širom Crne Gore. Imamo veliki broj edukacija u školama, nekoliko akcija sadnje sadnica i nekoliko akcija čišćenja. Takođe, jedna od akcija je mapiranje nelegalnih ispusta u rijeku Zetu. Na ovaj način želimo da ukažemo građanima kako treba da se ophodimo prema prirodi. Sve ove akcije vode ka ugodnijem i ljepšem životu svih građana Crne Gore - poručio je Gazdić.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

03. maj 2024 18:11