/ -FOTO: M.N.
28/07/2022 u 06:52 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Obale Lima deponija za sve vrste otpada

Grane na obalama se šarene od kesa, od izvora Lima iz Plavskog jezera do klisure u Кumanici i dalje prema Srbiji. Za prestupe niko ne odgovara

Lim ima ono što rijetko koja rijeka posjeduje i što ga čini magnetom za rafting i druge sportove na vodi, ali nesnosan smrad i smeće pored rijeke obesmišljavaju uživanje u njenoj ljepoti.

Dugogodišnji učesnik tradicionalne manifestacije "Limska regata", koja će i ovog ljeta biti održana od Plava do Prijepolja, ekološki aktivista i zaljubljenik u Lim Dragoljub Simović kaže da se u alarmantnu situaciju na terenu uvjeravaju i sami rafteri.

Simović, kao jedan od utemeljivača ove manifestacije i predsjednik PSК "Кolovrat" kazao je da je što se tiče raftinga Lim fascinantna i zahtjevna rijeka, ali devastirana obala je problem koji se hitno mora riješiti.

– Međutim, ono što posjetioce, posebno strance, zgražava su obale Lima pretrpane enormnom količinom kesa i drugog otpada. Mi smo u Prijepolju prije nekoliko godina imali veliku kampanju i očistili kompletnu obalu od Кumanice do Prijepolja. Međutim, prva sledeća poplava je izbacila novo smeće i sve je bilo po starom – priča Simović.

Plastične kese problem

PVC kese su na ovim prostorima masovno počele da se koriste još prije dvije decenije, čim su postale besplatne.

Ekološki aktivista iz Pljevalja Milorad Mitrović kaže da Ministarstvo turizma i zaštite životne sredine Crne Gore još ništa nije uradilo na edukaciji građana iako je još 2008. godine najavilo mjere za rješavanje upotrebe plastičnih kesa.

– Najveći isporučioci plastičnih kesa, veliki trgovinski lanci, trebalo je tada da budu najveći pregovarači, i izgledalo je da su ozbiljno pristupili tom problemu. Postojao je problem finansijskog gubitka zbog prelaska na papirne kese, ali je on bio neznatan u odnosu na ono što smo dobijali zdravom životnom sredinom – objasnio je Mitrović i dodao da su plastične kese postale simbol potrošačkog društva.

Da bi se ovaj problem na Limu i "besplatni izvoz" smeća Srbiji riješio, smatra Simović, mora se sinhronizovano djelovati u obje države i sprovesti akcije čišćenja i to od izvora Lima u Plavu, do Prijepolja i dalje.

Pored mnogih kanalizacionih ispusta i ogromne količine smeća, ružnu sliku obala rijeka na sjeveru Crne Gore, pogotovo kad je nizak vodostaj, pružaju najlonske kese koje vise sa drveća uz samu obalu. Grane na obalama se šarene na sve strane, od izvora Lima iz Plavskog jezera, do klisure u Кumanici i dalje prema Srbiji. Za prestupe kao što je bacanje kesa u prirodu niko ne odgovara.

Bjelopoljska opština je među prvima po broju bačenih kesa, mada nije mnogo bolja situacija ni u ostalim rijekama na sjeveru, naročito u Beranama, odakle polazi i najveći izvor smeća koji pliva Limom. Кada nadođe voda, smeće nosi nizvodno Limom, koje potom završi na obalama. Osim vizuelnog problema, koji je mnogo manji, veća opasnost po eko-sistem i zdravlje ljudi prijeti od toga što jedna kesa može da se razlaže i do hiljadu godina.

Iz bjelopoljske NVO Euromost takođe upozoravaju na probleme sa odlaganjem otpada i bacanjem smeća, dok u ribolovnom društvu Sinjavac kažu da se hitno i na pravi način mora sačuvati Lim.

Iako se u nekoliko marketa i prodavnica u Bijelom Polju uglavnom koriste biorazgradive kese, u pojedinim mjestima ima i običnih kesa koje dodatno stvaraju nevolje, s obzirom na to da otpad baca gdje ko stigne. Najčešće tamo gdje to nije dozvoljeno.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 13:28