Сала за вјенчања Општине Котор / фото: Б.М.
09/08/2021 u 08:20 h
Biljana MarkovićBiljana Marković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Од почетка године у Котору склопљено 67 бракова: На "луди камен" стао и младожења од 79 година

Од доношења новог Закона о истополном животном партнерству, у Општини Котор није склопљен ниједан брак особа истог пола, каже Огњен Вукасовић

Од почетка 2021. године до данас у Котору је склопљено укупно 67 бракова, од чега 48 у Сали за вјенчања, 13 у мјесној канцеларији Рисан, а шест у мјесној канцеларији Грбаљ, подаци су општинског Секретаријата за општу управу у оквиру којег функционише Матична служба. Када је у питању 2020. година, укупно је обављено 95 вјеначања, од којих по 11 у Рисну и Грбљу.

image

Огњен Вукасовић

-Општина

Вршилац дужности секретара Секретаријата за општу управу Огњен Вукасовић прецизира да су ове године, до сада, највише бракова у Општини Котор склопили држављани Црне Горе и то 30, затим су 16 бракова склопили држављани Републике Србије, шест бракова држављани Русије, четири Украјине, колико и из Босне и Херцеговине, по два брака држављани: Њемачке, Израела и Турске, а један брак су склопили држављани Косова. Најстарији младожења који је ове године "стао на луди камен" био је 79- тогодишњак (1942. годиште) из Грбља, док је најмлађа млада била са Косова и имала је свега 19 година (2002. годиште).

Вукасовић напомиње да младенци брак могу склопити и ван општинске Сале за вјенчања, односно мјесних канцеларија, изласком матичара "на терен".

– Излазак матичара "на терен" је могућ и зависи од договора са младенцима. Најчешће се ради о понтама, плажама, видиковцима, терасама ресторана и слично. Иначе, ван Сале за вјенчања ове године, досад, склопљено је 25 бракова, док су се у сали вјенчала 42 пара – изјавио је Вукасовић за "Дан", наводећи да је ове године био један случај да је младожења свом презимену додао и презиме супруге.

За излазак матичара на другу локацију до 250 еура

Административа такса за склапање брака у службеним просторијама износи 30 еура, док излаз матичара на другу локацију кошта до 250 еура. За ступање у брак држављана Црне Горе потребни су: извод из матичне књиге рођених, увјерење о слободном брачном статусу и фотокопије личних карата младенаца и њихових кумова. Када је у питању закључење брака између страних држављана неопходно је приложити: извод из матичне књиге рођених, увјерење о држављанству или фотокопију пасоша, увјерење о слободном брачном статусу, потврду о брачној способности (за држављане Француске), као и фотокопије пасоша будућих младенаца и кумова.

– Сва документа на страном језику потребно је превести и овјерити од стране овлашћеног судског тумача и приложити их заједно са оригиналом– истиче Огњен Вукасовић.

Он је саопштио да од доношења новог Закона о истополном животном партнерству, у Општини Котор није склопљен ниједан брак особа истог пола.

– За сада немамо заказаних вјенчања када су у питању истополна партнерства. Општина Котор има два матичара који у овом тренутку нису завршили едукацију за склапање животних партнерстава особа истог пола, међутим, организовање ове едукације планира се по завршетку љетњих годишњих одмора, најавио је Вукасовић.

Што се тиче мјера заштите које се предузимају приликом чина вјенчања, а имајући у виду епидемију Ковид - 19, каже да исте највише зависе од препорука Министарства здравља и Института за јавно здравље.

– Мјере заштите од корона вируса су свакако да вјеначању присуствује мали број људи, младенци, кумови и фотограф, обавезно је ношење заштитних маски и држање дистанце– каже Вукасовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 22:45