Јокић / Фото: Архива
15/07/2021 u 10:30 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ЛГБТ парови од данас могу да склапају бракове, Јокић охрабрује: Слободно пред матичара

Своју љубав сада можете слободно да озваничите, поручује предсједница УО ЛГБТ Форума Прогрес

Представници ЛГБТ заједнице у Црној Гори од данас званично могу да склапају бракове пред матичарима у Црној Гори, а предсједница Управног одбора ЛГБТ Форума Прогрес Бојана Јокић поручила је истополним партнерима који су, како каже, нестрпљиво чекали овај дан да немају никаквог разлога за бригу.

- Своју љубав сада можете слободно да озваничите пред матичарем и моћи ћете да уживате сва права која вам закон гарантује- поручила је она. 

Истакла је да не постоји никакво одлагање ступања на снагу овог закона, јер то једноставно није могуће.

- Kашњења која се помињу тичу се његове практичне примјене, у смислу могућности партнера да физички обаве церемонију склапања партнерства и, још важније, уписа у матични регистар. Све и да поједине општине немају спремне матичне регистре, као што јесте случај са одређеним бројем њих, већ данас не смију да одбију партнере који им се јаве са жељом да закажу церемонију склапања партнерства. У најбољем случају (по општине), могу да предложе датум током наредне или седмице након тога, како би себи „купили вријеме“ до успостављања матичних регистара и усклађивања документације. Али, понављам, истополни партнери не могу бити одбијени, јер би се тиме директно кршио закон и повриједила њихова права- додала је Јокић. 

Према њеним ријечима, Закон о животном партнерству лица истог пола суштински није лекс специјалис, а начин на који се њиме уводи једна потпуно нова правна категорија и уређује до сада непостојећа правна област – животно партнерство.

- То га чини посебним прописом, а знамо да у случају сукоба посебног и општег прописа, посебни пропис дерогира (има првенство примјене) у односу на општи, јер је његово поље примјене уже постављено. Жао ми је што раније нисмо на овај начин приступили појашњењу појединих недоумица и раскринкавању дезинформација, али је свеукупан дискурс ишао у добром правцу, да би наједном добио нагли заокрет уназад. Свјесна сам да постоје недоумице чак и код одређеног броја колега који се баве овом тематиком, али сви правни стручњаци са којима сам разговарала у протеклим данима су изнијели једнак став по питању могућности истополних партнера да уживају своја права по овом закону од данас, без изузетка- поручила је Јокић. 

Подвукла је да ће свака повреда права истополних партнера имати и свој епилог пред надлежним правосудним органима.

- У том смислу стојимо на располагању свим истополним партнерима са нашим правним тимом. Још једном позивам све надлежне институције да што прије обаве свој дио посла и финализују неопходне процесе како би се ускладили и допунили сви неопходни закони, иако, поновићу, истополни парови већ од данас могу несметано да уживају права која им даје Закон о животном партнерству- закључује Јокић. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 19:32