Момчило Лековић / - фото: Д.С.
07/10/2021 u 15:00 h
Dragan StojanovićDragan Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Одборници СО Бар против иницијативе Демократа за смјену Тање Спичановић

Против иницијативе Демократа гласало је 14 одборника, 11 је било за, док уздржаних није било

Предлог достављен од стране Одборничког клуба Демократа Бар да се дневни ред 26. сједнице Скупштине општине Бар допуни тачком „Предлог Одлуке о укидању Одлуке о давању сагласности на Одлуку предсједника Општине о именовању потпредсједнице Општине Тање Спичановић” није усвојен од стране барских одборника. Против иницијативе Демократа гласало је 14 одборника, 11 је било за, док уздржаних није било.

Испред надлежног радног тијела, Одбора за статут и прописе, Никица Пурлија казала је да је Одбор једногласно заузео став да наведени акт није у складу са одредбама Закона о локалној самоуправи и Статутом Општине Бар.

Предсједник Клуба одборника Демократа Бар, предлагача тачке, Момчило Лековић казао је да је став Одбора за статут и прописе за његове колеге и њега потпуно очекиван, с обзиром на то да у овом Одбору нема колега из опозиције, већ колеге из власти и колеге које су током свих тих дешавања на Цетињу биле тамо и давале подршку актуелној потпредсједници.

Предсједник Клуба одборника „Бирам Бар” Љубомир Вукославчевић казао је да је ова партија гласала да се предлог Демократа уврсти у дневни ред „уз озбиљне замјерке и примједбе на процедуру коју Демократе желе да спроведу на не сасвим утемељен законски начин”.

- Правници, неки са чак вишедеценијским искуством, мисле да је то немогуће правно спровести, у лаичком преводу да нешто што постоји три године укинемо као да никад није постојало. Такође, желим да истакнем како мислимо да колеге нису толико правно неупућене, те да је ово покушај убирања јефтиних политичких поена код грађана. На такав закључак упућује нас и фактичко стање, то јест тренутни назовимо „однос снага у овим клупама у којим сједимо”, а он је следећи: ваших три плус један одборник, уз подршку пет одборника Бирам Бар, чини укупно број девет. Како сте онда мислили да дођете до броја 19, што чини просту већину - казао је он.

Такође је истакао да је постојала жеља да овај Предлог буде уврштен у дневни ред, јер желе да укажу да не приличи изабраним представницима и локалним функционерима да се у јавним иступима користе погрдним квалификацијама на рачун других.

- Јер то су људи који би својим личним квалитетом и моралним интегритетом морали да служе за примјер свим грађанима нашег града и Црне Горе у цјелини. Такође, да укажемо да је напокон, и то у најкраћем року, потребно покренути процедуру за доношење Етичког кодекса, заједно са Одлуком о етичкој комисији за изабране представнике и локалне функционере - казао је Вукославчевић, додајући да политичка групација којој он припада ствари види својим очима, те да размишљају својој главом.

- Нама не долазе никакве сугестије ни из Подгорице ни из других центара, јер су наши шефови у Бару и волимо да се о Бару одлучује у Бару - казао је Вукославчевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 22:42