СО Даниловград расправљала о буџету за наредну годину / -Д.Љ.
21/12/2021 u 07:18 h
Danijela LjucovićDanijela Ljucović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Предлог буџета СО Даниловград: Више пара за дугове и зараде него за пројекте

За четири године мандата ове скупштине користимо буџет не да бисмо живјели и стварали, већ да бисмо преживљавали, а за то је искључиво криво неспособно општинско руководство, казао је независни одборник Дарко Драговић

Јучерашњу сједницу Скупштине општине Даниловград обиљежила је расправа одборника о предлогу буџета за нареду годину. Одборници опозиције су оцијенили да је предложени буџет потрошачки, а не капитални. Шеф клуба одборника Демократа Душко Стјеповић истакао је да је досад искористио све термине да окарактерише претходне буџете, а да би овај назвао натегнутим.

– Стандардно, ту је Егализациони фонд, трансфери из буџета државе који нас издржавају у износу од 1.800.000 еура, односно скоро 30 одсто укупно планираних средстава. Тачно пола буџета састоји се што од државне помоћи што од магле и маште. Имамо и имагинарну продају имовине за 600.000 еура, за коју не знамо да ли ће се остварити или не – казао је Стјеповић.

Одборник Покрета за промјене Ратко Ђуришић констатовао је да је укупни планирани буџет 6.300.000 еура, од чега је за капиталне издатке предвиђено 736.750 еура, "што је мало јер постоје велике обавезе из претходних година".

– Порези на лична примања запослених код правних лица планирани су на 470.000 еура и ако дође до примјене програма "Европа сад" просто је немогуће да буде оволики износ за плате, тако да ће ова бројка да буде много мања. Овај буџет је више за крпљење неких старих дугова, него што на њега можемо гледати као на развојни – закључио је Ђуришић.

Станишић: За бољу наплату неопходни возила и радна снага

На сједници се повела полемика и око извјештаја о раду Комуналног предузећа у прошлог години, као и о њиховом финансијском плану за наредну годину. Одборници су критиковали начин пословања тог предузећа.

По ријечима директора Комуналног Слободана Станишића, да би побољшали наплату, морају да обезбиједе нова возила и повећају број радника, како би увели двије смјене. Он је саопштио да су обавезе Комуналног на основу преузетих обавеза од стране Општине по три репрограма 778.000.

– Уколико у првих шест мјесеци наредне године не успијемо да ријешимо проблем са дуговањима, онда треба видјети да се уведе програмирани стечај – казао је Станишић.

Независни одборник Дарко Драговић рекао је да је срамотно да трећина планираних прихода долази из Егализационог фонда и других државних додатака, а још је погубнији што ће скоро 25 одсто предвиђених прихода отићи на отплату дугова.

– За четири године мандата ове Скупштине користимо буџет не да бисмо живјели и стварали, већ да бисмо преживљавали. То није до природних и привредних потенцијала и локације наше општине, већ искључиво због њеног неспособног руководства – оцијенио је Драговић.

Предсједница општине Зорица Ковачевић казала је да су буџет радили у складу са смјерницама које им је доставило Министарство финансија и социјалног старања.

– Свјесни смо да ће вјероватно морати да се ради ребаланс буџета уколико буде усвојен пројекат "Европа сад". Редовно измирујемо обавезе и по репрограму и за порезе и доприносе. Приходи из Егализационог фонда припадају нам по закону, а ове године смо добили 300.000 мање без образложења – навела је Ковачевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 01:44