Зорица Ковачевић истакла да су смањени сви могући трошкoви: Са сједнице СО Даниловград / -SRDJAN BOLJEVIC
09/10/2021 u 09:57 h
Danijela LjucovićDanijela Ljucović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Половина средстава буџета СО Даниловград од позајмица

Извршење буџета у првој половини године је 48 одсто и морам са поносом да кажем да се Општина Даниловград није задужила ниједан еуро кредита, нагласила је предсједница општине Зорица Ковачевић

Сједницу Скупштине општине Даниловград обиљежила је јуче расправа о информацији о извршењу буџета за период јануар-јун 2021. године. Одборници опозиције су током расправе имали замјерку на слабу наплату прихода и истицали да је буџет потрошачки, а не развојни. Одборник ДНП- а Драган Бојовић истакао је да од 2.770.000 примитака у овом полугодишњем извјештајном периоду готово 1.225.000 еура су трансфери из буџета државе.

– Готово половину средстава представљају позајмнице и кредити. Чак и оне пројекте које смо могли да завршимо, а који су финансирани на основу позајмица и кредита усмјеравани су и вођени на погрешне начине. То су пројекат гробља у Вељем пољу, пројекат система за пречишћавање отпадних вода, Мартинићки пут, стари пут Подгорица-Даниловград који је реконструисан, али без тротоара, заштитних ограда и банкина у густо насељеној области. Буџет се углавном распоређује на прегломазну администрацију – навео је Бојовић.

Предсједница Општине Даниловград Зорица Ковачевић навела је да не треба да буду незадовољни да је извршење буџета у првој половини године 48 одсто.

– Морам са поносом да кажем да се Општина Даниловград није задужила ниједан еуро кредита. Редовно смо све обавезе измиривали и мислим да смо се домаћински, одговорно и транспарентно понашали и да смо смањили све могуће трошкове – истакла је Ковачевић.

Одборник Ратко Ђуришић (ПЗП) је истакао да га брине веома мала наплата приреза на порез који је свега 39,16 одсто.

– Када анализирамо наплату пореза на непокретност видимо да је на 25,47 одсто или 140.000 еура, што мислим да ће на крају доћи до оног износа који сам предвидио да ће то бити мањак 100.000 еура у односу на предвиђено 250.000 еура – навео је Ђуришић.

Одборник ДПС-а Никола Вукићевић истакао је да је остварење буџета увијек боље у другом дијелу године, те ако је до сада 48 одсто, за очекивати је да ће овај буџет до краја године бити у потпуности бити остварен, можда не по свим сегментима како је планирано.

Одборник Дарко Мрваљевић (ДПС) навево је да је из буџета Општине на рачун Министарства финансија 360.000 еура пребачено за експропријацију земљишта за реконструкцију Мартинићког пута, чиме је она своју обавезу извршила.

– Дуг Општине по глави становника је данас 300 еура, а Влада Црне Горе је за три дана мандата сваког грађанина општине Даниловград задужила 1.435 еура – поручио је Мрваљевић.

Шеф клуба одборника Демократа Душко Стјеповић казао је да није довољно асфалтирати неколико путева, него и привући и задржати туристе, који немају гдје да законаче.

– Оно што нама фали јесте визија развоја коју нијесте показали за 30 година, јер не можемо да говоримо о томе што сте урадили, него шта су други урадили. Ходајући улицама Даниловграда запамтио сам рупе које су ту 30 година и нијесу још затрпане. Администрација је неспособна, а како и неће кад је њих пола факултете купило – истакао је Стјеповић.

Одговорила му је Зорица Ковачевић.

- Администрација није неспособна, а да ли је неко купио диплому или не не знам, али када би сазнала пријавила бих га- рекла је Ковачевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 03:37