/ Фото: Дан
05/11/2021 u 06:41 h
Biljana BrašnjoBiljana Brašnjo
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Одрон на самом улазу у Плужине: Према Пивском језеру склизнуло 15 метара пута

Ако постоји срамота- ово је, огорчен је предсједник општине Плужине Мијушко Бајагић

Министарство капиталних инвестиција још увијек није предузело ништа у циљу санирања оштећеног дијела магистралног пута на улазу у Плужине из правца Никшића. У мјесту Гојковића До, марта ове године покренуло се клизиште које је одронило обје коловозне траке. Према Пивском језеру "склизнуло" је око 15 метара цесте, а дубина одроњеног тренутно је око два метра.

Предсједник Општине Плужине Мијушко Бајагић огорчен је на неажурност Министарства капиталкних инвестиција на чијем је челу Младен Бојанић, и Директората за државне путеве, којима се од марта, како је казао за "Дан", обраћао безброј пута.

-Ако постоји срамота, ово је. Скоро годину дана пут је одроњен и нико ништа не предузима. Почело је лоше вријеме, кише, мразеви ће, шта треба да очекујемо да се и остатак одрони и да Плужине буду одсјечене од остатка Црне Горе - огорчен је Бајагић.

Угрожен транспорт пацијената ка Никшићу

О санацији пштећеног пута "Дану" јуче нису одговорили из Директората за државне путеве.

Бајагић истиче да га то не чуди, јер не одговарају ни на његове дописе, а вршиоцу дужности генералног директора Директората Мирославу Машићу ургеницију за санацију клизишта доставио је 15. октобра.

- Нису одговорили ни на тај допис. Назову неки њихови службеници и причају како је расписан тендер и слично, али од тога без конкретних радова, ми немамо ништа. Саобраћај је у потпуности небезбједан, терен је такав да сваког тренутка може да се покрене и остатак земљишта. У Плужинама је последњих дана, с обзиром на број становника, висок број инфицираних корона вирусом. Не размишљају да се управо једино том цестом пацијенти морају транспортовати до болнице у Никшићу - огорчен је Бајагић и наглашава да у циљу помоћи свом становништву у лијечењу од Ковида -19, Општина купује недостајуће ампуле "лонгацефа".

Да би се обезбиједио какав-такав проток саобраћаја након покретања клизишта и потонућа цесте са десне стране пута, гледајући из правца Никшића, направљено је проширење. Возила саобраћају наизмјенично, али нема постављене одговарајуће сигнализације, нити према клизишту неке заштите за учеснике у саобраћају.

image

Мијушко Бајагић

Фото: Жељко Шапурић

- Не знам шта се дешава са Дирекцијом за државне путеве, не предузимају ништа и то је за сваку осуду. Грђе је понашање појединих сегмената из садашње структуре власти, него кад су били њихови претходници - категоричан је први човјек општине Плужине.

У ранијим контактима из ресора министра Младена Бојанића представницима локалне управе Плужина је предочено да је на спорном дијелу оштећене магистрале неопходна озбиљна интервенција. С обзиром на то мора се спровести и законом предвиђени поступак, израда пројектне документације, објављивање тендера за избор извођача и слично. Становници Плужина, а и сви они који пролазе тим путем, поручује Бајагић, не могу то чекати већ је неопходно да се што прије нешто предузме.

- Поменути путни правац је веома значајан за Плужине и представља једину везу са остатком Црне Горе, али и веома значајну саобраћајну везу између Црне Горе и Босне и Херцеговине. Током минуле љетње туристичке сезоне, значајан број туриста који је посјетио Црну Гору користио је овај путни правац, а неки од њих су чак и оштетили своја возила проласком изнад клизишта, чиме су, вјероватно покварили своје утиске о Црној Гори као туристичкој дестинацији. О значају овог путног правца за грађане Плужина, као једине везе са другим центрима у Црној Гори сувишно је говорити. Због тога смо и забринути што се досад није реаговало на рјешавању овог проблема - навео је Бајагић у једном од дописа упућеном надлежнима у држави.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 00:01