Одрон на уласку у Плужине / -Ж.Ш.
28/07/2021 u 06:40 h
Biljana BrašnjoBiljana Brašnjo
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Одрон однио цесту у Плужинама, потонуле обје траке

На путу је остала рупа широка петнаестак метара, а како би се саобраћај како-тако одвијао механизацијом је уклоњен дио брда

Предсједник Општине Плужине Мијушко Бајагић позвао је надлежне у Министарству капиталних инвестиција да напокон санирају дио магистралног пута који тај град повезујe са Никшићем. На улазу у Плужине из правца Никшића, према Пивском језеру, клизиште је оштетило цесту на којој су потонуле обје саобраћајне траке. На путу је остала рупа широка петнаестак метара, а како би се саобраћај како-тако одвијао механизацијом је уклоњен дио брда.

image

Мијушко Бајагић

-Ж.Ш.

– Пут се одронио прије пола године, а из Дирекције за саобраћај нам је саопштено да морају да распишу тендер. Срамота је да пут досад није саниран и апелујем да се што прије ријеши – истакао је Бајагић.

Клизиште на магистрали уз Пивско језеро активно је двије деценије, појављивало се, каже он, с времена на вријеме и тај проблем није ријешен.

– Постављени су знакови, проходно је, али се плашим да ћемо ако почну кише бити одсјечени – упозорио је Бајагић.

image

Успорен саобраћај

-Ж.Ш.

Магистрални пут Никшић–Плужине у надлежности је бившег Министарства саобраћаја, а сада капиталних инвестиција. Одржава га Управа за саобраћај и у највећем дијелу, око 57 километара, је у добром стању, што се не може рећи за дионицу Плужине-Шћепан Поље-Фоча која је више него у катастрофалном стању. Најкраћа веза Подгорице и Сарајева је преко Плужина и Шћепан Поља па је та дионица од међународног значаја, а међу најфреквентнијима је посебно љети. Иако се деценијама уназад најављује пута реконструкција, досад, подсјећа Бајагић, није ништа урађено.

– Овај одрон је још једно упозорење да се дионица мора поправити. Нема новитета по питању дијела од Плужина према Фочи и то нам је јасан знак колико се води рачуна о општини Плужине и њеном становништву – категоричан је Бајагић.

Раде на обезбјеђењу средстава за санацију

Из Управе за саобраћај су навели да су уочили клизиште на дионици магистрале Никшић–Плужине, локалитет су прописно обиљежили сигнализацијом и извели "девијацију" ван захвата клизишта како би се омогућио проток саобраћаја. Урадили су пројекат реконструкције клизишта, који је "позитивно ревидиран", а тренутно се стварају услови за обезбјеђење финансијских средстава за радове.

–Упућена је апликација за додатна финансијска средства Министарству капиталних инвестиција и Министарству финансија и социјалног старања, како би се обезбиједила средства и расписао тендер по хитној процедури. Очекујемо расписивање тендера одмах по добијању финансијских средстава као и реализацију радова на санацији предметног клизишта у најкраћем року – наведено је у одговору који је потписао директор Управе за саобраћај Саво Парача.

 

Путеве на подручју општине одржава и реконструише локална управа из градског буџета и за последњих деценију скоро да нема села у Пиви до којег се не може доћи асфалтним путем. Од Плужина до Фоче је око 60 километара изузетно запуштене и ризичне саобраћајнице на којој је и око 50 тунела, а која је зими, због одрона и усова, често затворена за саобраћај.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 06:50