Održan prvi ”Dan u Šestanima” / - FOTO: D.S.
14/10/2024 u 16:58 h
D.S.D.S.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

(FOTO) Održan prvi “Dan u Šestanima”

Na lokalitetu Selita, u selu Lukići u barskoj Mjesnoj zajednici (MZ) Šestani na jezerskoj strani Rumije, održana je prva manifestacija "Dan u Šestanima" čiji je generalni pokrovitelj bila Turistička organizacija Bar.

- Na starom okupljalištu ovih krajeva, koje je poznato po svojim bunarima sa ljekovitom vodom, i oko bogate šestanske sofre, pored brojnih predstavnika lokalne samouprave i osoblja diplomatskih predstavništva Italije i Hrvatske, okupilo se oko 500 osoba.

Manifestaciju je nakon intoniranja državne himne otvorio predsjednik Skupštine Bar Branislav Nenezić koji je, poput direktora TO Bar Danila Orlandića, već duže vrijeme isticao da i ova MZ, poput ostalih barskih područja, treba da dobije svoju prepoznatljivu svetkovinu.

image

Održan prvi "Dan u Šestanima"

- FOTO: D.S.
image

Održan prvi "Dan u Šestanima"

- FOTO: D.S.

Okupljenim građanima organizator manifestacije, Udruženje građana Šestani Bar, prenijelo je i upućene pozdrave iz Francuske predsjednika Opštine Bar Dušana Raičevića,  a za naredna okupljanja najavilo je i tematske sadržaje iz kulture, sporta, ekologije, nauke i privrede-saopšteno je iz Udruženja građana "Šestani".

Iz ovog udruženja ukazali su na brojne građevinske poduhvate i aktuelna nastojanja Opštine Bar na revitalizaciji ovog nekada veoma pasivnog i zaboravljenog podrumijskog predjela.

Dan izuzetnih jesenjih boja dodatno su uljepšali mnogobrojni mladi u narodnim nošnjama, a za dobar i dinamičan provod bio je zadužen orkestar Ljuba Markovića. U razdraganoj atmosferi uživali su svi prisutni, od najmlađe tromjesečne Anastasije Radonjić do 85-godišnja Stane Marstjepović, dok su u kolu, koje nije prestajalo, svoje mjesto našli i 81-godišnji Marko Vučetić i 93-godišnji Leka Vučetić. Interesovanje za premijerno izdanje ove turističko-propagadne manifestacije, pored Bara, Ulcinja i Podgorice, prevazišlo je i granice Crne Gore tako da su se zovu starog zavičaja odazvali brojni predstavnici dijaspore, među kojima je bio i Mićo Vučić koji je za ovu priliku sa svojom porodicom specijalno došao iz Čikaga!

image

Održan prvi "Dan u Šestanima"

- FOTO: D.S.
image

Održan prvi "Dan u Šestanima"

- FOTO: D.S.

I ovom prilikom, kao što je i pravilo tokom brojnih tradicionalnih okupljanja, prikupljana su sredstva za izgradnju infrastrukture i obnovu starih zdanja.

"Dan u Šestanima" biće održavan barem jednom godišnje i njegovim dešavanjima biće promovisani autentični predjeli ovog drevnog kraja koji se ponosi svojom milenijumski starom ženskom nošnjom, prepoznatljivom ruralnom arhitekturom, bogatim kulturno-istorijskim nasljeđem koje potiče iz perioda Duklje, sakralnom prošlošću koja njeguje sjećanje da su i barski nadbiskupi stolovali u ovim krajevima, kao i svojim znamenitim ličnostima- poručili su iz Udruženja građana “Šestani”.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

14. oktobar 2024 16:58