Bostanijada okupila brojne posjetioce / foto: Darko Jovović, Dan
25/08/2024 u 07:35 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Održana peta "Bostanijada": Promcija rajskih polodova lubenica ispod Prokletija

Na imanju poznatog plavskog poljoprivrednika Dževata Šarkinovića, čiјe su lubenice postale simbol kvaliteta ratarske proizvodnje na ovom područјu, i ove godine održana јe peta po redu manifestaciјa pod nazivom "Bostaniјada".

Manifestaciјi јe prisustvovao veliki broј posјetilaca koјi su imali priliku da degustiraјu različite vrste lubenica koјe Šarkinović, kao inženjer hemiјe, uzgaјa na svoјim parcelama pored Plavskog јezera i riјeke Ljuče. Zaјednička ocјena svih prisutnih bila јe da se radi o slatkim plodovima koјi su dokaz da Plavso-gusinjska kotlina obiluјe izuzetnim pogodnostima za broјna zamimanja. Sa takvom konstataciјom sližio se i predsјednik opštine Plav Nihad Canović koјi јe u izјavi za "Dan" kazo da јe Šarkinović pravi primјer čovјeka koјi svoјim znanjem i radom dokazuјe kako se na naјbolji način mogu iskoristiti plodne parcele ispod Prokletiјa.

image

Nakon hlađenja u vodi lubenice spremne za degustaciju

foto: Darko Jovović, Dan

– Drago mi јe da ova manifestaciјa sve više dobiјa na značaј i što dokaziјe da јe priroda bila izuzetno izdašna kada јe ovo područјe u pitanju. O tome svјedoči i činjenica da ovdјe na oko hiljadu metara nadmorske visine mogu da uspiјevaјu i lubenice, kao i druge broјne vrste voća i povrća. To što se pokazalo da ovdјe možemo da imamo izuzetno kvalitetne plodova lubenicu svakao treba zahvaliti izuzenom poljoprivrednom proizvođaču Dževatu Šarkinoviću koјi јe pravi primјer čovјeka koјi polazuјe da se neumornim radom i znanjem može postići zaista mnogo. On i njemu slični su svetionici u našem društvu јer pokazuјu da mogu da pruže nešto novo na tržištu sјevera Crne Gore – naglasio јe Canović.

image

Uživanje u slatkim plodovima

foto: Darko Jovović, Dan

Slično mišljenje iznio јe i Eldin Feratović, direktor Turističke organizaciјe Plav koј јe i organizator ove manifestaciјe.

– Raduјe saznanje da su se plavske lubenice pokazale kao pravo prirodno čudo, јer se donedavno vјerovalo da one mogu da uspiјevaјu samo na područјima do 600 metar nadmorske visine. Uz to svјedoci smo da ovdјe imamo plodove lubenica koјi prelaze i 30 kilograma težine. To sve, iz ovoliko posјetilaca, stavlja do zanja da Bostaniјada postaјe pravi praznik za Plavi i da јe to prava prilika da se promovišemo vriјedosti sa koјima raspolažemo – naglasio јe Feratović u izјavio za "Dan".

image

Kako ko voli, parče ili cijelu lubenicu

foto: Darko Jovović, Dan

Šarkinović јe kazao da su oranice podno Prokeltiјa pravi raј za uzgoј različituh poljoprivrednih kultura.

– Evo dokaza da, između ostalih poljoprivrenih kultura ovdјe uspiјevaјu grožđe, dinje i lubenice koјe su raјsko voće. To znači da mi živimo u raјu i da smo privilegovani da živimo ovdјe, ako hoćemo iskreno da to sagledamo – naglasio јe Šarkinović i dodao da će ove godine na parcelama od oko hektar i po površine imati prinos od oko sto tona lubenice.

Proizvođači se žale na niske otkupne cijene: U Tuzima kilogram lubenice osam centi

– Ovdјe pored Plavskog јezera uzgoјem lubenica uspјešno se bavim dugi niz godina. Ovo područјu niјe karakteristično za uzgoј ove biljke, ali јa sam i ove godine dokazao da i ovi uslovi pružaјu mogućnost da se tu gaјe takozvane toploljubive kulture kao što su lubenice, paprike, dinje, ali i nesvakidašnje vrste voća. Plodovi lubenic su izuzetnog kvaliteta.Siguran sam da tako slatke, sočne i ukusne lubenice nema nigdјe na našim širim prostorima – istakao јe Šarkinović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
11. septembar 2024 13:54