Милош Шуштер / - фото: Д.С.
17/07/2021 u 13:10 h
Dragan StojanovićDragan Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Општина Бар дугује скоро 11 милиона еура доспјелих неизмирених обавеза

Ово залужује аларм, али и хитан састанак предсједника Општине Душана Раичевића са министром финансија Милојком Спајићем да се прави договор око начина рјешавања овог проблема, истиче Шуштер

Одборник у локалном парламенту Милош Шуштер (УРА) каже да Општина Бар на дан 3.3.2021. године дугује 10.894.000 еура доспјелих неизмирених обавеза, као и да је Општина оштећена за најмање два милиона еура у вези са трансакцијом продаје земљишта на простору Тополица 3.

Подсјећа да је у расправи о буџету Општине за 2020. годину требало да присуствује ревизор, али истиче да није био присутан ни прошле године.

- И прошле године је усвојен буџет без његовог присуства, иако одборници нису имали цјеловит извјештај ревизора. Имали смо проблем да је преко 13 милиона еура обавеза приказано мање него што стварно износе, а ревизор је дао позитивно мишљење. То за њега не значи много, осим да је завршио неки посао и узео новац, а нама је угрозио финансијску 2021. годину, јер смо ми не знајући за то имали један посебан издатак у износу од 1.905.000 еура по основу продаје земљишта на Тополици 3 - каже Шуштер и истиче да Општина, према извјештају Министарства финансија од 3.3.2021, има 10.894.000 доспјелих неизмирених обавеза.

- А то је након плаћања ових 1.905.000. Ово залужује аларм, али и хитан састанак предсједника Општине Душана Раичевића са министром финансија Милојком Спајићем да се прави договор око начина рјешавања овог проблема. Да настојимо да не дођемо у ситуацију као са ових милионом (1.905.000 ), да нам се угрози пословање и Управе и свих предузећа која се финансирају из буџета. Ми овај проблем једноставно морамо да ријешимо - додаје Шуштер.

Како каже, 1.905.000 еура припада по основу продаје државног земљишта као 30 одсто вриједности продате имовине.

- Може држава да продаје свој дио и за нула еура ако хоће, ако нема коме да одговара. Она је продала и наш дио, и наше право по непримјерено малој цијени за наш град. Мислим да тај уговор не може бити валидан, јер ми смо само сада прије мјесец дана на лицитацији имали да је око 400 еура продајна цијена земљишта поред надвожњака. Гледајући квалитет земљишта са којим ова општина и држава располажу, овај простор у Тополици 3, непосредно уз магистралу и ријеку Жељезницу, уз дио према Спортском центру, највреднији је дио наше општине. Како покренути поступак да се преиспитају те одлуке, то је посебно питање, али у сваком случају износ новца који смо добили као 30 одсто од вриједности тог земљишта је минималан, и Општина Бар је оштећена за најмање два милиона еура - каже Шуштер.

Са друге стране, предсједник Општине Душан Раичевић каже да су у септембру  2020. године закључили да они по том основу могу, треба и морају да наплате значајна средства.

- Да ли је ова влада, или претходне владе, држала та средства десет година, очигледно да јесте, али смо ми овог пута затражили да нам се да оно што нам припада. Тих 1.905.000 еура које је Општина потраживала од Владе односе се на све оне трансакције и продају земљишта које је Влада имала на територији барске општине од усвајања Закона о државној имовини из 2009. године - каже он.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 14:18