Пожар Мркојевићи / -Драган Стојановић
09/10/2021 u 09:35 h
Dragan StojanovićDragan Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Општина ће маслинарима Мркојевића дати по 100 еура за свако изгорело стабло маслине

Одборници СО Бар су донијели једногласну одлуку да се маслинарима из Мркојевића из буџетске резерве са 36.880 еура помогне у обнови маслињака страдалих у пожару

Одборници Скупштине општине Бар на 26. сједници одржаној 7. октобра донијели су једногласну одлуку о употреби средстава сталне буџетске резерве која ће бити искоришћена као помоћ маслинарима Мркојевића чије маслињаке у августу уништио велики пожар.

- Скупштина Општине Бар jе на 26. сjедници дониjела jедногласну одлуку о употреби средстава сталне буџетске резерве која ће бити искориштена као помоћ маслинарима Мркоjевића чиjе маслињаке jе недавно уништио велики пожар. Материjална штета jе огромна, али jош већа и ненадокнадива штета jе то што су нестала стабла коjа су била природно и културно добро нашег краjа. Изгореле су више стотина година стара стабла маслине, коjа су представљала генетичке ресурсе наше аутохтоне сорте Жутице - наводи се у саопштењу Друштва маслинара Бар коjе потписуjе предсjедник Ћазим Алковић.

Истиче да је Друштво маслинара Бар поносно што је својом преданим радом на терену и иницијативом Општини Бар и Министарству пољопривреде за помоћ оштећеним маслинарима успјело да уједини све политичке партије у локалном парламенту, да подрже захтјев за финансијску помоћ маслинарима.

Наиме, Општина ће помоћи маслинарима коjима су стабла изгорела, или оштећена, у пожару у Мркоjевићима, 12.августа. Маслинарима ће добити по 100 еура за свако изгорело стабло маслине, док ће за оштећене маслине новчани износ бити нешто мањи. Укупно, по овоj одлуци маслинари ће добит 36.880 еура.

Подсjетимо, љетос су у ватреноj стихиjи укупно страдала 802 стабла маслина, од коjих 276 тотално, а 626 дjелимично. Друштво маслинара Бар се пуна два мjесеца борило и на краjу са успjехом изборило да Општина колико- толико помогне оштећеним маслинарима и да се након процjене штете створе услови за обнову маслињака. Важно jе било што приjе завршити процjену штете и одмах приступити обнови маслињака коjа се огледа у томе да се уништена стабла требаjу посjећи до земље и прекрити земљом како би из здравог кориjена кренули нови изданци. Маслинари очекуjу помоћ и од Министарства пољопривреде.

-Барски маслинари очекуjу да ће и Министарство пољопривреде шумарства и водопривреде такође дониjети одлуку о финансиjскоj помоћи оштећеним маслинарима и jош више ублажити претрплљену штету. Друштво маслинара Бар ће наставити заjедно са оштећеним маслинарима да ради на обнови опожарених маслињака како физичким радом на терену тако и повезивањем маслинара са институциjама система и другим релевантним организациjама - закључуjе се у саопштењу.

Демократе:Обнову маслињака да прати и награда за ватрогасце

Клуб одборника Демократа Бар у саопштењу за јавност истака је да ће се на њихов предлог и инсистирање из августа суграђанима чиjи су маслињаци оштећени у пожару у Мркоjевићима, преусмjерити значаjна средства како би бар мало ублажили штету коjу jе пожар направио.

- Међутим, обнову маслињака мора пратити и награда за све оне коjи су сприjечили да штета од пожара буде много већа. Поред мjештана, наjзначаjниjи допринос дали су барски ватрогасци коjи мораjу бити награђени за своjе надљудске напоре. На томе ћемо наставити да истраjавамо- наглашвају барске Демократе и додају да ће на њихову инициjативу све наредне сjеднице локалног парламента бити преношене преко yоутубе општинског канала.

- Захваљуjемо предсjедници Скупштине општине Бар Милени Божовић на усвоjеном предлогу- саопштено је из Одборничког клуба Демократа.

Данас, 9. октобра, НВО Инфо спорт ЦГ Бар организује хуманитарну еколошку акциjу садње маслина за дjецу Мркоjевића и обавјештавају да је пребачен план садње па ће умјесто планираних 100 младих садница, захваљујући донацији Махмуда Петовића засади 110 маслина сорте: лећино, коратина и жутица.

- У име свих учесника у овоj хуманитарноj еколошкоj акциjи садње младих маслињака посвећених дjеци Мркоjевића, да буду вjечне као "Стара маслина" на Мировици коjа jе засађена 225 година п.н.е., захваљуjемо се за подршку. За данашњу акциjу приjавили су се власници осам багера коjи су одобрили коришћење њихових багера коjима ће обавити ископ основа за садњу маслина у Мркоjевићима као њихову донациjу. Уз њих у акциjи ће учествовати и грађани Мркоjевића, ОШ "Мркоjевићи", Агенциjа за заштиту природе и животне средине, волонтери барског Црвеног крста, Извичачки одред "24.новембар", Морнарица Воjске Црне Горе, Исламски културни центар Бар, Барска надбискупиjа, Саборни храм Св. Jована Владимира и други - саопштио је проф. Миодраг Бановић, први човјек НВО ИНфо спорт ЦГ Бар.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 16:55