Одборници СО Херцег Нови на јучерашњем засједању / -К.М.
28/12/2021 u 07:19 h
Ksenija MatovićKsenija Matović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Општинска каса Херцег Новог тешка преко 18,5 милиона

Одборник ДПС-а Владимир Косић рекао је да буџет не може бити развојни, уколико је свега 29 одсто предвиђено за капитални дио и додао да су скоро дупло повећани расходи за службена путовања и бруто зараде

На јуче одржаној сједници Скупштине општине Херцег Нови највише полемике изазавао је предлог буџета за наредну годину. Буџет је на крају усвојен са 26 гласова за и четири против, а у току сједнице стигло је и позитивно мишљење Министарства финансија и социјалног старања на предлог буџета који је планиран на 18.640.000 еура. Најзначајније учешће у укупним примањима чини приход од пореза на имовину планиран на износ од 6.800.000 еура, или 36,5 одсто укупно планираног буџета, а одмах за њим приход од накнаде за комунално опремање грађевинског земљишта у износу од 2.500.000 еура, или 13,4 одсто. Средства по основу уступљених прихода из буџета државе планирана су, у односу на остварење претходних година, у укупном износу од 2.410.000 еура. Расходи оперативног буџета планирани су у износу од 13.160.000 еура, при чему значајан дио припада обавезама из ранијег периода.
Одборник Новске листе Драгана Станишић оцијенила је да се за оперативни буџет издвајају двије трећине, а само једна за капитални буџет и упитала да ли је у припреми буџета узет у обзир план Владе "Европа сад".

Одборник ДПС- а Владимир Косић рекао је да буџет не може бити развојни, уколико је свега 29 одсто предвиђено за капитални буџет. Указао је и на то, да су скоро дупло повећани расходи за службена путовања, за бруто зараде, одржавање опреме и софтвера и слично.
Његов партијски колега Боривоје Вуковић, предложио је амандман да се у буџету Општине обезбиједе средства у износу од 250.000 еура за куповину ЦТ скенера за Болницу "Мељине", који није прихваћен.
– Скенер је потребан свим грађанима. Болница "Мељине" је у стечају, али скенер им може бити дат на коришћење, а потом предати Дому здравља или Институту, али ће остати да користи грађанима – рекао је Вуковић.

Катић: Ви сте за двије године урадили нула пројеката

Одбијен је амандман одборника ДПС-а Боривоја Вуковића, који се односио на додатна средства за санацију степеништа у ужем Старом граду.

– Буџет је плански основ да можете да расписујете тендере – рекао је Катић и додао да су један тендер већ расписали за једне степенице, а потом ће и за остале.

– Да ми нисмо радили пројекте, зар мислите да би све ово што је ушло у државни буџет могло да уђе? Ви сте за двије године, колико сте били на власти, урадили нула пројеката. Ви сте рекордери у запошљавању и за двије године само у локалној управи запослили сте сто људи. Ми смо 2017. затекли око 270 запослених, а сада их је 285. Нисмо исплатили ниједну отпремнину која није по закону, а ви сте их давали и онима који су радили шест мјесеци – истакао је Стеван Катић.


Предсједник општине Стеван Катић истакао је да се сваке године понавља иста прича, да ли је буџет развојни или не.
– Знам да је овај буџет сигурно развојни, а из угла опозиције увијек се мора нешто критиковати. Морамо гледати оптимистично, за наредну годину имамо 18, 6 милиона, од чега се планира око 16 милиона изворних прихода. Ребалансом смо повећали буџет за ову годину и скоро смо достигли износ који је је предвиђен за 2022. годину – казао је Катић.
Што се тиче набавке скенера за Болницу "Мељине", казао је да су прије двије године имали проблем када су купили и дали на коришћење један апарат, као и када су донирали 1.500 еура за набавку возила, морали су да одговарају Агенцији за заштиту конкуренције како су могли да донирају приватној болници средства.
– Болница је приватизована, знамо да су и након приватизације постављани кадрови ДПС-а против којих се сада воде поступци и ми смо сада робови таквих поступања. Драго ми је да ће се изабрати тужилачки савјет како би се многе ствари окончале – поручио је Катић и нагласио да је предлог да се из државног буџета опредијеле средства за куповину скенера за Дом здравља.
У наставку засједања усвојен је и предлог да Весна Самарџић буде именована за потпредсједника Општине.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 04:57