Планина Зелетин  / Фото: Дан
17/10/2021 u 06:21 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Опустјели катуни на Зелетину: Звук чобанске фруле замијенило завијање вукова

Послије мене овдје засигурно неће бити ниједног сточара, прича Милутин Шошкић за Дан

Да на планинама сјевера Црне Горе у љетњем периоду борави све мање сточара посвједочава и катун на Зелетину који припада мјештанима андријевичког села Улотина.

На овом катуну некада је са стоком издизало преко 80 домаћина из Улотине, да би у последњих седам година сточарењу на пространим планинским висовима Зелетина остао вјеран само седамдесетосмогодишњи Милутин Шошкић.

Присјећајући се минулих времена када су катуни били пуни стоке, Шошкић наводи да је права штета што, и поред одређених погодности које пружа савремено доба, више нема интересовања за традиционална занимања.

image
Фото: Дан

-Пуних 75 година, прво као дијете, а касније и као породичан човјек, сваког љета боравим са стоком на Зелетину. Сјећам се када је овдје било 86 планинских колиба. У већини од тих колиба били би чланови по два домаћинства. Сва та домаћинства су држала доста стоке, тако да је у нашем катуну, који се зове Катуниште, у љетњем периоду било на хиљаде оваца и на стотине говеди. Како је вријеме одмицало у нашим крајевима опадало је интересовање за бављењем сточарством, тако да сам ја у последње вријеме једини Улоћанин који издиже са стоком на планину. Све се то дешава иако данас за разлику од неких минулих времена имамо пут до катуну и друге бројне погодности које пружа модерно доба. То је права штета, јер послије мене овдје засигурно неће бити ни једног сточара, што указује да друштво у цјелини није урадило ништа да на прави начин стимулише поспјешивање сточарства – истиче Шошкић у разговору за "Дан".

Ресурси љекобиља развојна шанса коју држава треба да препозна

Планина Зелетин име је добила због бујне вегетације и обиља зеленила.

Један је од најочуванијих биодиверзитета у Црној Гори, јако интересантног рељефа на ком се непрестано смјењују литице и гребени, вртаче и јаруге, пашњаци и локве, листопадне и зимзелене шуме препуне стогодишњих стабала.

Мјештани истичу да Зелетин представља праву ботаничку башту која све више привлачи пажњу научника, те да ресурси љекобиља на овом подручју могу да представљају развојну шансу читавог краја.

-Зелетин је због бујног и разноликог биљног свијета права природна ботаничка башта. Ту има љекобиља које би могло да подмири потребе једног погона за производњу чајева. То је развојна шанса коју држава треба да препозна - истичу мјештани Улотине.

Он наводи да Зелетин током године посјете бројни туристи и гости, али и мјештани који су на мјестима некадашњих колиба направили модерне викендице.

image

Шошкић

Фото: Дан

-Зелетин је изузетно привлачна планина, због изванредних љепота које јој је мајка природа подарила. Ту на нашим катунима су се некад одржавани сабори гдје би се окупљало мноштво људи из цијелих Васојевића и Лимске долине. Сада је све другачије, нема сточара и сабора, али зато бројни туристи посјећују наше планине. Навраћају и Улоћани који су овдје направили викендице за одмор. Међутим, мене срце заболи што катун не живи као некада и што се умјесто чобанске фруле, чује завијање вукова – истиче Шошкић, који држи 60 оваца, коња и четири краве.

Дошла друга времена

Тачно је да се овдје одувијек тешко живјело, али су људи имали вољу да раде, јер су знали да немају другог избора. Данас су дошла нека друга времена, тако да само ријетки држе стоку и баве се оним чим су се бавили њихови преци. Очито је да организованој производњи здраве хране није дат посебан значај, већ се све сводило на неко декларативно залагање.Све то нас наводи на закључак да је држава главни кривац за овако стање, јер се добија утисак да је неко намјерно хтио да угаси јака газдинстава у нашим селима. Зато су се ови крајеви суочавали са драстичним одливом становништва, док катуни практично остају пусти – истиче предсједник Мјесне заједнице Улотина Милан Шошкић.

Мјештани подсјећају да и остали катуни на Зелетину, дијеле судбину овог којег су за испашу стоке користили Улоћани. Тврде да све то указује да држава није предузела никакве мјере да, у поремећеном систему вриједности са којим је суочено савремено друштво, стимулише младе људе да раде и да живе од свога рада. Истичу да је погубно то што су приче око увезивања туристичке понуде и производње здраве хране на сеоском подручју осталe само мртво слово на папиру.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 08:06