Гранични прелаз Делеуша / -Ж.Ш.
13/07/2021 u 06:50 h
Biljana BrašnjoBiljana Brašnjo
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Сточари МЗ Враћеновићи ове године не могу на катуне око Трновачког језера преко прелаза Делеуша

Неђо Комненић каже да је са неколико сточара недавно разговарао са представницима Царине у Требињу гдје им је предочено да са стоком из Црне Горе до Пиве могу једино преко граничног прелаза Илино Брдо, што им је предалеко

Због неизбјежног транзита кроз територији Босне и Херцеговине (БиХ), односно Републике Српске, сточари из Мјесне заједнице Враћеновићи ове године нису у могућности да користе своје катуне у рејону Пиве. Мјештани су за "Дан" казали да на катуне око Трновачког језера у Пиви издижу дуже од једног вијека, а да су имали проблеме са преласком граничног прелаза Делеуша од његовог успостављања, али никада као ове године када им је пролазак са стоком забрањен.

-Камионе са стоком сам кренуо преко Делеуше, али су ме вратили. Катун код Трновачког језера користимо од памтивијека, припадају територији Црне Горе, али смо ми сада у "слијепом цријеву", истакао је мјештанин Милутин Шекарић.

image

Милутин Шекарић

-Ж.Ш.

Његових око 80 оваца и шест грла крупне стоке овог љета остали су у Доњим Пилатовцима које су као и цијела мјесна заједница суочени са недостатком воде.

-У селу стока нема више шта да пасе, суша је "покосила" ливаде. Са оно мало сијена што смо успјели покосити већ сада морамо хранити стоку, до краја године нека нам је Бог упомоћ, огорчен је Шекарић.

Здравко Комар каже да им је рјешење проблема са преласком Делеуше још 2002. године обећао тадашњи министар Милутин Симовић.

-Гранични прелаз је преуређен и модернизован, на око све то фино изгледа, али ми са стоком не можемо преко, а и овако чекамо по два –три сата да пређемо јер иако смо ту уз границу и нас мјештане третирају као туристе. Симовић је обећао да ће са надлежним у БиХ ријешити тај проблем, али је и данас исто, казао је Комар.

Тврди да је на граничном прелазу, упркос модернизацији, и даље остао исти проблем мањка службеника због чега се константно стварају велике гужве.

image

Неђо Комненић

-Ж.Ш.

Неђо Комненић каже да је са неколико сточара недавно разговарао са представницима Царине у Требињу гдје им је предочено да са стоком из Црне Горе до Пиве могу једино преко граничног прелаза Илино Брдо, што им је предалеко.

-Министарству пољопривреде смо доставили сву нашу документацију и они су контактирали колеге у Б и Х. Договор је, наводно, да им се по домаћину за прелазак плати по 250 еура, рекао је Комненић.

Становници Коравлице илегално улазе и излазе из села

Из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде јуче су "Дану" незванично казали да им се по питању проблема на Делеуши нико из Враћеновића није обратио, те да ће провјерити и покушати да им помогну. Међутим, представник мјесне заједнице Ратко Алексић каже да су упућивали дописе и том ресору као и МУП-у.

-До ове године прихватане су потврде које сточарима издаје мјесна заједница којима потврђујемо да је то њихова стока, да користе катуне у Пиви и да осим преко Делеуше немају другог пута. Изненадила су нас та нека нова правила, па смо окаснили са рјешавањем проблема за ову годину, али не одустајемо - каже Алексић.

Због неријешених гранучних питања између двије државе у Враћеновићима посебан проблем имају становници Коравлице који малтене илегално и улазе и излазе из села.

За Враћеновиће од надлежних, наглашава Јанко Вујовић, никада ни по ком питању није било олакшица.

-20 година све тапка у мјесту, проблеми нас само стежу. Да пређемо границу зависимо од добре воље службеника. Сви ми имамо родбину у Херцеговини и нисмо криви што се држава поцијепала, али су криви они што су нам оставили неријешене проблеме, категоричан је Вујовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 01:32