Pavićević / FOTO: Dan
28/08/2024 u 07:18 h
Mićko VujisićMićko Vujisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Pavićević: Opštine da preuzmu prostorno planiranje

Da se sa nivoa lokalne samouprave mnogo bolje mogu donositi odluke koje se tiču prostornog planiranja, smatra Boјan Pavićević, potpredsjednik Opštine Danilovgrad.

On јe u izјavi za "Dan" kazao da nadležno ministarstvo ne može na najbolji način osmisliti i sprovoditi toliki broj planova, te da na adekvatan način ne može ni pratiti ono što su potrebe opština.

– Decentralizacija se najbolje ogledala, i za šta se svi sa lokalnog nivoa zalažemo, u ekonomskoј i finansijskoј nezavisnosti opština. Trebalo bi ići ka tome da se pronađe model finansijske održivosti iz sopstvenih prihoda, naročito malih opština, jer se u ovom trenutku većina njih oslanja na državu i finansiranje od strane nje. Jedan od primjera gdje bi decentralizacija bila pun pogodak, to je prostorno planiranje. Mišljenja sam da se sa nivoa lokalne samouprave mnogo bolje mogu donositi odluke koje se tiču ovog pitanja, i da resorno ministarstvo ne može na najbolji način osmisliti i sprovoditi toliki broj planova i na adekvatan način pratiti ono što su potrebe opština – kaže Pavićević.

Ističe da su sa nivoa lokalne uprave pokrenuli razne reviziјe i da su radili na kreiranju novih, kvalitetnih sadržaja i odluka koji će poboljšati život svih građana Danilovgrada.

– Kao nova lokalna vlast, od stupanja na funkcije, uhvatili smo se ukoštac sa mnogobrojnim problemima, i krenuli u njihovo rješavanje. Naravno, uporedo sa tim radilo se i na kreiranju novih, kvalitetnih sadržaja i odluka koji će poboljšati život naših sugrađana. Neizostavan dio kretanja naprijed jeste i osvrt na prethodni period, i u skladu sa tim pokrenute su određene interne revizije, sa kojima će, naravno, ukoliko dovedu do saznanja o bilo kakvim koruptivnim radnjama, javnost biti upoznata – navodi Pavićević.

Za Spuž možemo i moramo uraditi više

Pavićević kaže da moraјu da postignu što veću koheziju između Danilovgrada kao grada i Mjesne zajednice Spuž.

– Spužu, kao našoј najvećoј mjesnoј zajednice iz koje i ja dolazim, smatram da smo kao vlast na dobrom putu davanja mnogo veće važnosti, one koju Spuž i zaslužuje, u odnosu na ono kako je bio tretiran u sistemu koji je iza nas. Biću iskren i reći da možemo i moramo mnogo više, i da dobra saradnja sa mjesnom zajednicom govori da će to tako i biti. Na nama je i zadatak da postignemo što veću koheziju između Danilovgrada kao grada i mjesne zajednice Spuž, čiji su stanovnici velikim dijelom usmjereni na glavni grad Podgoricu – kaže Pavićević.



Komunalno Danilovgrad duguјe oko 1.750.000 eura

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. septembar 2024 11:52